Portrettbilde av politidirektør Benedicte Bjørnland
Politidirektør Benedice Bjørnland
FotoPolitiet

Den siste tiden har vi sett at smitten igjen øker i Norge og det bekymrer oss. Ingen ønsker seg tilbake til marsdagene der hele landet ble stengt ned og folk nærmest ble forvist til sine egne stuer.

– I denne alvorlige situasjonen med økende smitte må hele samfunnet, og så politiet, delta for å redusere smittespredning. Politiet har i et forebyggende perspektiv effektive hjemler for å opprettholde ro og orden både i politiloven, lokale politivedtekter og i alkoholloven. Når vi håndhever disse – for eksempel ved å løse opp fester nattestid med mange mennesker tett samlet, utstrakt alkoholkonsum og høyt støynivå, kan vi samtidig bidra til redusere smittefare.

– Som utgangspunkt ønsker vi oss derfor ikke nye, inngripende hjemler, sier Bjørnland.

Skulle det bli aktuelt å gi politiet nye fullmakter, må det gjøres grundige vurderinger av nødvendighet, forholdsmessighet og av om reglene vil kunne la seg håndheve.

– Kontroll på smitten er også viktig for politiet som etat. Et alvorlig utbrudd kan ramme våre ansatte og i verste fall gå ut over politiets innsatsevne, sier Bjørnland.

– Derfor har vi vært tydelige i vårt budskap til offentligheten den siste tiden, for å advare om konsekvensene ved at Covid-19 igjen får en ukontrollert oppblomstring. Som alltid skal politiets tilnærming være forebyggende. Vi kommer ofte langt med en vennlig henstilling, avslutter Bjørnland.