En ny rapport fra etterretningsteamet for seksuallovbrudd på Kripos viser at barn helt ned i 5-årsalderen har delt seksualiserte videoer på internett.

– Varierer i alvorlighetsgrad

Det er både jenter og gutter som deler, i alderen 5 til 13 år. De yngste barna benytter ofte foreldrenes brukerkonto til delingen og deler oftest på YouTube. De eldre barna deler også på YouTube, men i større grad på TikTok. Flere av barna har brukernavn som framstår seksualisert eller laster opp video med seksuelt innhold i tittel eller beskrivelse.

– Materialet varierer i alvorlighetsgrad, fra dansevideoer med avkledd overkropp til videoer der barna viser kjønnsorgan eller onani. De yngste barna deler i hovedsak videoer der de viser kjønnsorgan eller rumpe, mens fra 9-årsalderen deler barna også videoer der de onanerer, sier politibetjent ved Kripos, Thale Parker.

Rapporten er tilgjengelig her

De fleste barna filmer seg selv. Et mindretall av materialet viser flere barn sammen eller det er tydelig at et annet barn holder telefonen basert på lyd eller bevegelser.

– Vi ønsker å gjøre foreldre oppmerksomme på at dette skjer, for å bevisstgjøre dem på at det kan skje med deres barn. Og vi ønsker at de tar grep som gjør at barna deres ikke kan legge ut slike videoer, sier politioverbetjent ved Kripos, Hanne Andreassen.

Begrens tilgang og snakk med barna tiltak

Kripos har derfor laget en liste med forebyggende tiltak på enheter og plattformer som barna bruker:

 • Tenk over hvilke applikasjoner du har på dine egne enheter og ikke la barna bruke disse uten tilsyn.
 • Søk informasjon om plattformene du lar barna bruke og test de ut selv
 • Gjør plattformene barnevennlige:
  • Aktiver foreldreinnstillinger og begrenset innhold-modus
  • Ikke gi applikasjonene tilgang til mikrofon og kamera med mindre du ønsker at barnet skal kunne publisere innhold
  • Bruk barneversjoner av applikasjonene der det finnes, for eksempel YouTube Kids
  • Vurder om barna trenger være pålogget med brukerkonto

– Foreldre har muligheten til å gjøre den digitale hverdagen til barna mye tryggere ved å følge disse rådene. De må sette seg inn i hva appene barna bruker kan gjøre, og de må begrense hva de kan brukes til, sier Hanne Andreassen.

– I tillegg er det som alltid viktig å snakke med barna om hvordan de bruker internett og sosiale medier. Barn utforsker sin seksualitet på internett, og det må foreldre snakke med dem om. Foreldrene må engasjere seg i barnas liv på internett slik de gjør på andre arenaer. De må snakke med barna om deling av seksualiserte bilder og videoer. Om ingen har fortalt de om konsekvensene slik deling i verste fall kan få er sjansen liten for at barna selv tenker over det, sier Hanne Andreassen.

Hovedkilden til rapporten er i underkant av 200 tips som Kripos har mottatt fra National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC) i perioden 2020 til og med juni 2022.