Politibetjent Luka Vramo
Politibetjent Luka Vramo jobber ved Nasjonalt cyberkrimsenter ved Kripos.
FotoKripos

Deler du videoene vil politiet få beskjed

Kripos samarbeider med de store sosiale mediene og har gjort dem oppmerksomme på videoene som deles. De ulike sosiale mediene har gode metoder for å avdekke om videoene deles på plattformen sin.

— Når de avdekker deling vil de rapportere brukeren til Kripos og legge ved identifiserende opplysninger. Opplysningene gjør at vi kan identifiserer hvem som har delt, sier politibetjent Luka Vramo i Kripos.  

Hver deling er et nytt overgrep

Det er Møre og Romsdal politidistrikt som etterforsker saken der fem personer er siktet for grov voldtekt.

— Vi får inn mange tips fra eget politidistrikt og fra resten av landet fra personer som har sett videoene. Vi ser svært alvorlig på delingen og følger opp med både forebygging og etterforskning. For jenta som er fornærmet i saken er hver deling et nytt overgrep, sier Anders Skorpen-Trøen, politiinspektør i Møre og Romsdal politidistrikt.

Det er alltid ulovlig å dele bilder eller videoer av seksuelle overgrep mot barn, uansett om det allerede er spredt, om du bare sender til et fåtall personer eller i en lukket gruppe – det er aldri lov.

— Hvis du mottar videoer eller bilder av overgrepet, enten direkte eller i en gruppe, så ber vi innstendig om at du gjør følgende, sier Vramo.  

  • Ikke del videre og slett videoen. Gi beskjed til den som har delt det om at det ikke er lov og ikke greit. Be vedkommende om å slette videoen.
  • Rapporter delingen til den aktuelle appen.

Deler du materialet kan du:

  • Bli anmeldt
  • Bli innkalt til bekymringssamtale eller avhør hos politiet
  • Få straff og anmerkning på politiattesten
  • Miste kontoer i sosiale medier
  • Få mobiltelefonen inndratt av politiet

De fleste ungdom vet at dette er ulovlig, men de tror kanskje ikke at det blir fanget opp og at det kan få konsekvenser.

— Til slutt har vi en oppfordring om at man ikke tar kontakt med partene i saken som etterforskes her i Molde, sier Skorpen-Trøen.

For mer informasjon om ulovlig deling av seksualiserte bilder og videoer: www.politiet.no/delbart