I løpet av åtte uker i fjor sommer ble til sammen 60 båtførere tatt med promille over 0,8 langs Agder-kysten. Det var et skremmende høyt antall, faktisk en dobling fra 2017. Dessverre ser sommeren 2019 ut til å bli like nedslående som i fjor.

– Vi har så langt i sommer unngått alvorlige ulykker som skyldes kombinasjon av rus og fart på sjøen. Det er vårt hovedfokus. Men jeg frykter for alvorlige ulykker, for det er dessverre mange som setter seg selv og andre i fare ved å kjøre båt med høy promille, sier koordinator for sjøtjenesten, Magnus Von Porat Fiane.

Politiet har tre båter som patruljerer kyststripen fra Flekkefjord til Risør. Båtene er stasjonert i Arendal, Kristiansand og Mandal. I tillegg har politiet en båt som kan brukes i innlandet. Så langt i sommer har politibåten i Kristiansand anmeldt 16 personer for å kjøre båt med promille over 0,8. Arendals-båten har i samme periode anmeldt 10 personer, mens båten stasjonert i Mandal har anmeldt fem personer for promille over lovlig grense. I tillegg har to personer blitt anmeldt for promillekjøring i båt på Byglandsfjorden.

– Nå som kveldene blir mørkere, øker også risikoen for ulykker. Alkohol og andre rusmidler øker denne risikoen ytterligere. Nå må sjøfolket tenke seg om slik at vi unngår stygge ulykker i Agder også denne sommeren, sier Fiane.

Normalt vil en båtfører med promille over 0,8 få beslaglagt båtførerbeviset.

81 båtførere har så langt i sommer fått forenklet forelegg på grunn av for høy fart. 71 har manglet flyteplagg, mens 23 unge personer har ført for store båter med tanke på alder.

– Det er for mange unge personer som kjører båter de ikke har lov til. Ellers oppfordrer vi alle til å bli enda flinkere til å ha på redningsvest ute i båt. Man vet aldri hva man treffer om man faller uti. Redningsvesten redder liv, sier Fiane.