Ansatt ved E-spor sitter foran flere dataskjermer
På Kripos får du en jobb der du utgjør en forskjell i samfunnet, og der du ser nytten og resultatene av jobben du gjør.
FotoKripos

Seksjon for elektroniske spor har som hovedoppgave å drive utvikling av metoder for sporsikring fra elektronisk utstyr og nettkontoer. Dette kan være mobiltelefoner, datamaskiner, apper, sosiale medier, nettverk osv. kort sagt; alle enheter og plattformer som kan lagre data.

Oppgavene innebærer i mange tilfeller å forsere sikkerhetsmekanismer som for eksempel passord og koder, dekryptering av beskyttede data og dyptgående analyse av virkemåten til enheter, operativsystemer og apper.

Ledige stillinger

Leser du memory maps bedre enn et veikart? Finner du bugs i programvare heller enn i skogen? Kan du dykke dypt ned i kompilert kode? Søk på stillingen her:

Omvendt utvikler ved elektroniske spor (finn.no)

Er du nysgjerrig på å grave etter elektroniske spor i etterforskning? Har du teft, analytiske evner og god kunnskap om operativsystemer, IKT-sikkerhet? Søk på stillingen her:

Datatekniske undersøkelser ved elektroniske spor (finn.no)

Ønsker du å være tett på saksoppdragene og være en del av førstelinjeresponsen i NC3-laboratoriene? Kan du fikse en defekt mobiltelefon eller annet elektronisk utstyr? Da er denne stillingen en unik mulighet til å få tilgang til et av Europas mest avanserte laboratorier. Jo mer utstyr og teknikker du behersker eller utvikler kompetanse på, des mer ansvar og varierte oppgaver kan du få.

Tekniker ved elektroniske spor (finn.no)

Er du teknisk anlagt og interessert? Brenner du for utvikling av fag og metodikk? Er du en naturlig prosessdriver, med gode evner til å koordinere og følge opp utviklingsarbeid?  Da bør du gripe muligheten nå, og søke på stillingen som fag- og metodeutviklingskoordinator.

Fag- og metodeutviklingskoordinator ved elektroniske spor (finn.no)

Kreativ problemløsning og metodeutvikling

Dette er teknisk utfordrende arbeid som krever sammensatt kompetanse innen, blant annet, utvikling av program- og maskinvare, datateknikk, elektronikk og kryptologi. For å arbeide med slike oppgaver, må vi være gode på kreativ problemløsing. Resultatene fra arbeidet til seksjonen utgjør en av mange puslebrikker i etterforskningen av en straffesak.

Eksempelvis deltar Kripos i EU-prosjektet EXFILES (https://exfiles.eu) der formålet er å utvikle nye metoder å sikre bevis fra moderne mobiltelefoner, og krever at elektronikkingeniører samarbeider med programvareutviklere og -reversere.

Hva brukes elektroniske spor til?

Politiets etterforskere kan bruke elektroniske spor til å kartlegge et hendelsesforløp, identifisere hvem som har kommunisert med hverandre og hva denne kommunikasjonen handler om, eller for å bekrefte øvrige opplysninger eller forklaringer. Det kreves stadig fornyelse av dataverktøy for tekniske metoder og verktøy som kan innhente, sikre, tolke og analyserespor og bevis i straffesakene.

Podcast om digitale spor

Hør episoden om Digitale spor i podcasten Kris på Kripos fra 2017. Denne episoden handler blant annet om hvordan Kripos klarer å tappe datamaskiner og mobiltelefoner for slettet informasjon, og hvordan de videre analyserer dataene.

Hør også episoden Elektroniske spor i de mest alvorlige straffesakene fra 2020 fra podcasten "Med Kripos på jobb". Her møter du Steffen Thorkildsen som leder Kripos sin Seksjon for elektroniske spor. De gjør dataundersøkelser i de mest alvorlige sakene i landet.