Juleråd - illustrasjon Møre og Romsdal PD
Juleråd
FotoPolitiet.

Tida før jul ser politiet rundt om i Norge en topp i antall meldte tyverier. Det er mye folk, kjas og mas. Dette er gull verdt for de som har uærlige hensikter. Tyver kan benytte seg av trengsel som oppstår, i køer blant passasjerer på kollektivknutepunkter, på kjøpesentre og der det er tilstelninger.

Trykket er størst på kjøpesentrene i forbindelse med jula. Kriminelle oppsøker gjerne de stedene der det foregår mest handel. Politiet understreker at det ikke er indikasjoner på at det er noe ekstra rundt dette i Møre og Romsdal, men velger likevel å gå ut og be alle på julehandel om å passe litt ekstra på.

Toppen politiet får i vinningssaker rett før jul henger nok også sammen med at mobiltelefoner, lommebøker og håndvesker meldes tapt i julestresset. Senere gjenfinnes de i posen med julegaver, innerst i bagasjerommet eller øverst i skapet. Dette er eiendeler som blir stående igjen i statistikken fordi politiet ikke får tilbakemelding som «funnet».

Politiet sin oppgave er å få ned antallet vinningssaker og å forebygge. Derfor har vi kjørt en minikampanje med informasjon nå i desember. Så tenker vi at om alle på handel passer på sitt, så blir det ikke så enkelt for tyvene, eller at noen blir fristet til å stjele.

Jo nærmere jul, jo flere nye verdisaker tar vi med oss hjem. Vi gir derfor også råd om å huske å låse og lukke ordentlig før du drar hjemmefra, selv om det bare er en kort handletur du skal på. Det du kjøper av dyre julegaver må du ikke la bli liggende synlig i bilen over lenger tid. Etter jul bør dyre gjenstander du har mottatt, merkes og tas vare på.

Ringer noen på døra og vil selge noe, er det verken plikt å kjøpe noe eller å lukke opp døra. Ingen skal presses til å kjøpe varer eller kjenne seg utrygge. Tips oss i politiet om en slik situasjon skulle oppstå.

POLITIETS RÅD I INNSPURTEN TIL DE SOM HANDLER

  • Lås døra og lukk vindu før du drar hjemmefra.
  • Ikke la bilen stå åpen – lås når du går fra den.
  • Ikke legg julegaver og verdisaker synlige i bilen.
  • Pass på veske og mobil. Ikke la håndveska stå aleine i handlevogna.
  • Ikke ha lommeboka i baklomma. Ha den på et sted inntil kroppenIkke bruk kontanter, bruk kort.
  • Ikke la noen fange opp pinkoder når du står i minibank eller betaler i butikker.
  • Ikke skriv ned pinkoden sammen med bankkort.
  • Følg ekstra godt med når det er trengsel.
  • Stress ned, ta ein pause - men hold fortsatt øye med handleposer og verdisaker.