Politiet i Finnmark vil være til stede i nærheten av snøskuterløypene i påsken
Politiet i Finnmark vil være til stede i nærheten av snøskuterløypene i påsken
FotoFoto: Politiet

Det er mye snø og skred kan fort utløses av en skuterkjører. Vi vil ha særlig øye for å avdekke kjøring som kan være til fare for fører og passasjer, eller for andre som befinner seg der kjøringen finner sted. Klatring i heng og fjellsider er eksempler på dette.

Et fellestrekk i mange av ulykkene med snøskuter er at fører har manglende risikoforståelse, ferdigheter og kunnskap. Vi ønsker at skuterkjøringen skal bli tryggere. Vi har ingen å miste.

Så husk:

  • Hold deg til løypa. Du kan maks kjøre 300 meter utenfor løypa, men kun for å raste og fiske eller lignende, ikke for å leke i heng.
  • En snøskuter kan fjernutløse skred og sette deg og andre turgåere i livsfare. Hvis du holder deg til terreng som er slakere enn 30 grader, unngår du det meste av skredproblematikken. Men sjekk skredfaren på varsom.no, og selvsagt værmeldinga før du drar ut. Været skifter fort her nord.
  • Bruk hjelm, det er påbudt.
  • Promillegrensen er den samme som for bil, altså 0,2.
  • Ikke minst: kle deg for forholdene. Vi har møtt forfrosne skuterkjørere i dongeribukse på fjellet. Ha også med ekstra plugger og reim til skuteren, oppladde telefoner. Ekstra sokker og votter er også lurt.

God tur!

Les mer: Statens vegvesens grundige og detaljerte veiledning for sikker bruk av snøskuter