Direktør for Næringslivets Sikkerhetsråd, Jack F. Eriksen sitter sammen med næringslivskontakt i Kripos, Anne-Catherine Gustafson.
Direktør for Næringslivets Sikkerhetsråd, Jack F. Eriksen, og næringslivskontakt i Kripos, Anne-Catherine Gustafson.
Fotopolitiet

- Jeg fryktet at jeg ville behøve vernevest som beskyttelse mot den verbale skytsen ute hos bedriftene, mimrer Anne-Catherine Gustafson flirende, snaut fire år etter at hun tiltrådte som næringslivskontakt i Kripos.

For den bekymringen viste seg å være helt grunnløs. I næringslivet var det bare godord å få.

- Det er selvsagt mye vi i politiet kan gjøre bedre. Blant annet blir altfor mange saker henlagt. Men alle jeg traff var forbløffende positive. De var så takknemlige for at vi tok kontakt med ønske om et tettere samarbeid, forteller hun.

Stillingen ble etablert etter føringer i statsbudsjettet. Målet var å bidra til et styrket og mer forutsigbart samarbeid mellom politiet og næringslivet på et nasjonalt, strategisk og operasjonelt nivå. Men hvordan de fine ordene skulle fylles med faktisk innhold, var i stor grad opp til Kripos.

- Vi begynte på scratch, og måtte bruke mye tid på å finne ut hvilke forventninger som fantes der ute, hvilke behov både politi og næringsliv hadde. I Norge har jo politiet tradisjonelt vært veldig lite lystne på samarbeid med private aktører. Holdningen har ofte vært at de bare skal tjene penger, som om det er en forbrytelse, sier hun.

Selvskreven partner

Vi møter henne i NHO-huset ved Frognerparken. Her har hun brukt én av ukens kontordager i lokalene til Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).

- Vi behøvde en samarbeidspartner som kunne hjelpe oss med å se hvor vi skulle sette inn kreftene. Da ble NSR et helt naturlig valg. De eksisterer jo for å forebygge kriminalitet i og mot næringslivet, sier hun.

NSR-direktør Jack F. Eriksen og Gustafson har de siste årene jobbet så tett sammen og holdt så mange felles foredrag at de innimellom avslutter hverandres setninger.

Forstørr bilde Anne-Catherine Gustafson utenfor NHO-huset ved Frognerparken i Oslo.
Anne-Catherine Gustafson utenfor NHO-huset ved Frognerparken i Oslo.
Fotopolitiet

- Vi har fått veldig mye ut av dette. Når bedrifter har klaget på at det er vanskelig å komme i kontakt med politiet, har jeg gjerne reist ut og besøkt bedriften. Og så har det løst seg der og da, sier han.

- Det har selvsagt alltid vært mye bra samarbeid mellom politiet og næringslivet før også, men det har vært altfor personavhengig. Når én nøkkelperson har forsvunnet, har kunnskapen og kompetansen gjort det samme. Det unngår vi nå, tilføyer Gustafson.

Selv har hun fått ny jobb som virksomhetsutvikler i Politidirektoratet, men derfra skal hun følge opp de nyansatte næringslivskontaktene i politidistriktene samt sin etterfølger i Kripos.

Les hele saken i magasinet Norsk Politi, nr. 3 2017.

  • Nærpolitireform