Olympic Commander i redningsarbeid
Migranter fraktes om bord på Olympic Commander
FotoKripos

Dramatisk redningsaskjon

- Vi hadde en utfordrende dag i går. Vi fikk den første anmodningen om å bistå italiensk kystvakt utenfor kysten av Libya i går morges ca. kl. 0700 og ble avgitt fra ICC (International Coordination center) og grensekontroll til MRCC (Maritime rescue and coordination center) og redningstjeneste, sier styrkesjef Tor Olav Heggem og fortsetter:

- Da vi kom ned til det aktuelle området ca. kl. 1300 var det allerede ressurser fra italiensk kystvakt som drev med redning. Mange av migrantbåtene var overfylte og i dårlig forfatning. Vi reddet migranter fra seks båter, deriblant to trebåter og fire gummibåter, i alt 1063 personer. I tillegg tok vi over 137 migranter fra en italiensk kystvakt.

Dette er den første redningsaksjonen til Olympic Commander siden skipet overtok for Siem Pilot i juni.

- To av redningene var dramatiske. Vi fryktet lenge at den første trebåten med 391 migranter om bord, deriblant mange kvinner og barn skulle velte. I tillegg hoppet mange ut i sjøen i panikk. En stund hadde vi ca. 60 migranter i sjøen rundt denne båten. Vi hadde også en gummibåt med 140 migranter om bord, som vi fryktet skulle kollapse fordi den hadde så lite luft. Iherdig innsats fra både båtteamene og øvrige mannskaper om bord på Olympic Commander gjorde at vi fikk kontroll på situasjonen. Vi fikk også god bistand fra italiensk kystvakt, sier Heggem.

Olympic Commander er nå på vei mot Italia for å overlevere migrantene.

Grensekontroll er hovedoppdraget

Mannskapet ledes av en styrkesjef fra politiet og består av 10 personer fra forsvaret, 11 fra politiet og 16 fra rederiet. Det er Kripos som har det operative ansvaret for operasjonen. Hovedoppdraget er å drive grensekontroll for Italia.

Olymic Commander vil også delta i søk- og redningsarbeid når mannskapet blir anmodet om det. Akkurat som Norge er Italia forpliktet til å redde personer i havsnød.

Politiet om bord bruker mye tid og resurser på å innhente etterretningsinformasjon som vi gir videre til italienske myndigheter. Personer vi mistenker står bak overfarten blir overlevert til myndighetene i Italia. Hittil har norsk politi overlevert over 180 personer. Flere av disse har fått lange fengselsstraffer. Dette arbeidet vil fortsette med Olympic Commander.