Grensekontroll av seilbåt øst for Italia
Grensekontroll av seilbåt øst for Italia
FotoKripos

Natt til torsdag 2. november oppdaget mannskapet på Olympic Commander en seilbåt øst for Italia, som ikke svarte på oppkall. Styrkesjefen sendte ut to båt-team som kontrollerte båten. Det ble raskt klart at båten ble brukt til å frakte migranter.

Antatt russisk båtfører

Båten var en 49 fots seilbåt og totalt tok vi kontroll på 48 mennesker ombord. Blant dem en syv år gammel gutt og en dame gravid i 7. måned. Føreren, som vil bli fulgt opp av italienske myndigheter, er angivelig russisk statsborger.

-Vi har gjort kriminaltekniske undersøkelser av seilbåten og sikret bevis for å dokumentere straffbare forhold, sier styrkesjef Jørgen Berg.

Mer grensekontroll, færre redninger

Oppdraget i Middelhavet har endret seg siden Norge ble med sommeren 2015. Antallet migranter som kommer fra Libya til Italia har gått kraftig ned i 2017 og oppdraget til Olympic Commander innebærer nå i større grad rene grensekontrollopdrag. Det innebærer blant annet sjekk av båter og observasjoner som meldes inn til italienske myndigheter og Frontex. Gjennom sin tilstedeværelse har det norske mannskapet bidratt til kriminalitetsbekjempelse og kontroll med migrasjonen til Europa.

Olympic commander, med mannskap fra politiet, Forsvaret og Olympic commander, er en del av Operasjon Triton sammen med flere andre land. Operasjonen ledes av Frontex som er EUs grensekontrollbyrå.

Operasjon Triton i 2017

I Operasjon Triton totalt var det per 24.10 loggført 1291 hendelser hittil i 2017. 1236 av hendelsene har handlet om ulovlig migrasjon.

106.209 ulovlige migranter er tatt hånd om og registrert i Italia

244 medhjelpere i menneskesmuglernettverkene er pågrepet.

21 tilfeller av narkotikasmugling er avslørt. Totalt 23 tonn med marihuana er beslaglagt

Ett tilfelle av sigarettsmugling er avslørt. 1,2 tonn med tobakk ble beslaglagt.

Det er rapportert om syv tilfeller av forurensing i Middelhavet.

Det er sendt inn 640 observasjoner av fiskefartøyer til italienske myndigheter. Fiskefartøy brukes ofte til menneskesmugling. Ved å kontrollere båter som kan mistenkes for å ha migranter om bord, får italienerne også god oversikt over fisket som gjennomføres i deres økonomiske sone.

Det norske bidraget

Det norske bidraget, først med Siem Pilot, så med Olympic commander, har siden sommeren 2015 bragt over 35 000 migranter i sikkerhet. Det er meldt inn over 200 persons of interest til italiensk politi og over 200 mulige vitner. Det er bragt i land 99 døde mennesker.