- Utpressingen foregår på den måten at disse mennene tror de kommuniserer fortrolig med kvinner. Personen som tar kontakt kler av seg og utfører seksuelle handlinger med seg selv, og får ofrene til å gjøre det samme. Ofrene vet ikke at det blir det gjort opptak, og dialogen går umiddelbart over i en utpressingsfase. Gjerningspersonene opptrer svært truende, kynisk og pågående, sier sjef Ketil Haukaas i Kripos.

Kripos har opprettet flere saker i Norge og jobber med å identifisere flere ofre. Det er grunn til å tro at det kan være flere norske ofre, i tillegg til mange ofre i andre land. Informasjon i saken indikerer at svært mange har blitt utsatt for de samme gjerningspersonene, og Kripos mener å ha funnet nærmere hundre potensielle fornærmede bak samme gjerningsperson/personer. Etterforskningene er pågående og Kripos samarbeider med Europol, Interpol og politi i enkelt land. Etterforskningen så langt viser at det trolig er organiserte kriminelle med forgreininger til Europa og Afrika som står bak.

- Det er kyniske kriminelle som gjør dette, og vi ser at ofrene befinner seg i en fortvilet og sårbar situasjon. Utpressingen er svært krenkende og truende. I en av sakene ble en ung mann truet over flere timer. Han endte opp med å ta sitt eget liv, sier politiadvokat Ole Kristian Bjørge.

Kripos velger nå å gå bredt ut og advare mot denne typen kriminelle, og ber alle om å være forsiktige når man er på chattetjenester med ukjente. Ikke alle er den de utgir seg for å være. - Vi vil bruke Snapchat, Instagram og Facebook for å nå flest mulig, og særlig unge menn, med råd og forebyggende budskap, sier Bjørge.

Blir du, eller noen du kjenner, utsatt for utpressing:

 • Bryt kontakten med utpresser så snart som mulig. Det kommer sjelden noe konstruktivt ut av å opprettholde dialogen.
 • Ikke betal det som utpresser krever. Hvis man betaler følger vanligvis bare ytterligere krav om mer penger.
 • Sørg for å dokumentere mest mulig informasjon knyttet til det som har skjedd:
  • Hvilke tjenester ble benyttet i forbindelse med hendelsen? Omegle, Chatroulette, Skype, Facebook eller andre?
  • Hvilke kontoer benyttet du i forbindelse med hendelsen?
  • Hvilke kontoer benyttet utpresser? 
  • Ble det opprettet kontakt i andre kanaler? E-post? Telefon? Hvilke adresser/nummer ble benyttet?

 

Kontakt Kripos

Pressetelefon: 23 20 80 60
E-post: kripos.info@politiet.no