Bildene er delt eller lagret på medier og apper, og alle jentene på bildene er forsøkt identifisert av politiet. 95 % av bildene er tatt av dem selv på badet eller soverommet.

Saken omfatter 34 jenter i alderen 13-16 år, med mindreårige menes under 18 år. Jentene er avhørt på barnehuset i Tromsø eller hos politiet i Harstad med verge.

Det er 8 mistenkte i saken, gutter og jenter i alderen 14-16 år. Alle mistenkte er avhørt sammen med verge og ev. forsvarer. Nettbrett, datamaskiner og telefoner er beslaglagt for gjennomgang.

Lagring og deling av slike bilder er straffbart. I denne saken har politiet vært mer opptatt av forebygging enn straff, og sakene er oversendt Konfliktrådet med ungdomsoppfølging.

Forebygging og foreldre

- Foreldre må interessere seg for hva barna driver på med på sosiale medier. Forebygging er det viktigste, og det er en langsiktig prosess, sier seksjonsleder for forebygging og etterretning Ørjan Munkvold ved Harstad politistasjon.

Politiet er ute i skolene og holder foredrag om nettvett fra 5.trinn for foreldre og 7. og 9. trinn for elever og foreldre.

Dette er ikke en unik sak, men første sak for politiet i Harstad med slik omfang. Politiet tror dette er mer utbredt blant ungdom enn det som har kommet fram i denne saken.