Foto av Egil Kulseth
-Tjenesten i utlandet har gitt meg mye, sier Egil Kulseth, her fotografert på Akershus festning.
FotoKåre M. Hansen

I snart 30 år har norske politifolk deltatt i internasjonale fredsoperasjoner over hele verden, en innsats vi er stolt av.Politiførstebetjent Egil Kulseth (56) er en av veteranene som bemannet politets stand på det store arrangementet på Akershus festning i dag. Han har erfaring fra oppdrag i Jugoslavia, Afghanistan og Liberia, og kom nylig nylig hjem fra ni måneders tjeneste i TIPH-styrken på Hebron, som nå er lagt ned.

Hjem fra Hebron

Kulseth er opprinnelig fra Stjørdal i Trøndelag, men er til daglig ansatt i Oslo politidistrikt. Han sier at utenlandstjenesten gir ham viktig erfaring som han kan bruke som politimann hjemme i Norge.

-I Norge bor det mennesker fra alle verdenshjørner. I min politihverdag er det nyttig å ha kunnskap om andre kulturer, sier Kulseth.

Misjoner

Rundt 1200 representanter for norsk politi har til nå tjenestegjort i internasjonale operasjoner i 36 land, hovedsaklig i land der normal samfunnsstruktur har brutt sammen som følge av krig og konflikt. Den første fredsoperasjonen var i 1989 i Namibia.

For tiden er 20 politirådgivere ute på slike oppdrag. I tillegg sender vi et polititeam til Mali for å undervise lokalt politi i kriminalteknikk.