Kaisa (16) fra «Delbart?»-filmen i omfavnelse med sin mor
Gjør barnet ditt trygg på han eller hun alltid kan komme til deg når det skjer noe ugreit på nett
FotoWergelandApenes/Ernö/Ferdi

Politiet lanserer i 2019 «Delbart?», et undervisningsopplegg til ungdomsskoleelever for å forebygge deling av seksualiserte bilder.

Gjennom første halvår har Kripos sammen med politiet i hele landet besøkt ungdomsskoleelever og deres foreldre.

— Vi har møtt mange flotte ungdommer og foreldre rundt om i hele landet og det er utrolig fint å se hvordan «Delbart?» engasjerer. Til foreldrene har vi vært tydelige på at de må snakke med ungdommene sine om ulovlig bildedeling, forteller politioverbetjent Hanne Andreassen ved Seksjon for bekjempelse av internettrelaterte overgrep og fortsetter:

— Vi vet at trusler fra foreldre om å bli fratatt mobiltelefon eller internett er vanlig. Det kan føre til at barn og unge ikke tør å fortelle om ubehagelige opplevelser på nett. Gjør barnet ditt trygg på han eller hun alltid kan komme til deg når det skjer noe ugreit på nett, sier Andreassen.  

Det viktigste er å snakke med barna. Still spørsmål og fortell om konsekvensene av ulovlig bildedeling – slik kan du hjelpe barnet ditt med å ta gode valg. Hvem sender de egentlig til? Er det lov? Er det greit? Og hva om bildet blir spredt videre?

Har ditt barn opplevd å få bildene sine spredt? Foreldreråd:

Er du forelder til en ung gutt eller jente, er det viktig at du setter deg inn i Kripos sine foreldreråd.

Gjennom arbeid med konkrete etterforskninger vet vi hvor viktig det er at ungdom har trygge foreldre eller andre voksne de kan snakke med. I stedet for å sette sanksjoner som oppleves som straff, er det bedre å forklare at det er lov å gjøre feil.

  • Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, og hvor og når det er delt.
  • Meld fra til den aktuelle applikasjonen eller nettjenesten.
  • Kontakt politiet på 02800, eller møt opp på nærmeste politistasjon.
  • Se flere råd på https://www.politiet.no/barn-og-unges-nettbruk/

https://www.politiet.no/delbart finner du mer informasjon om ulovlig bildedeling. Om hva loven sier og om hvor man kan søke hjelp.

Kripos oppfordrer alle foreldre og voksne som jobber med barn til å benytte skolestart som en anledning til gi de trygghet om at barn kan komme til dem om det skjer noe ugreit på internett.

Kripos`pressetelefon 23 20 80 60