I løpet av sommeren i fjor tok politibåtene i Agder 60 båtførere med promille over 0,8, og det var en dobling fra 2017. At dette tallet øker i 2019 er overraskende.

– I år har politibåtene og politipatruljer på land tatt 64 båtførere med promille. Det er et skremmende høyt og nedslående tall. Rus og fart på sjøen er politiets hovedfokus, og da er det trist å se at mange setter seg selv og andre i fare ved å kjøre båt mens de er beruset, sier koordinator for sjøtjenesten, Magnus von Porat Fiane.

I Agder har tre båter patruljert kyststripen fra Flekkefjord til Risør. Båtene har vært stasjonert i Arendal, Kristiansand og Mandal. I tillegg har politiet hatt en båt som har blitt brukt i Setesdal.

I 2019 har politibåten i Kristiansand anmeldt 24 personer for å kjøre båt med promille over 0,8. Arendals-båten har i samme periode anmeldt 16 personer, mens båten stasjonert i Mandal har anmeldt ni personer for promille over lovlig grense. To personer ble anmeldt for promillekjøring i båt på Byglandsfjorden. De resterende anmeldelsene er gjort av patruljer på land.

Normalt vil en båtfører med promille over 0,8 få beslaglagt båtførerbeviset. I sommer har man også sett tilfeller der personer har blitt dømt til fengselsstraff og fått større bøter etter å ha kjørt båt med promille over 1,5.

Politiet har også tatt mange fartssyndere på sjøen denne sommeren. 141 båtførere fikk forenklet forelegg på grunn av for høy fart. 26 unge personer har ført for raske/store båter med tanke på alder, mens 112 personer ble anmeldt for å ha kjørt båt uten flytemidler.

– Vi oppfordrer alle til å bli enda flinkere til å ha på redningsvest ute i båt. Man vet aldri hva man treffer om man faller uti. Redningsvesten redder liv, sier Fiane.

Media:
Kontaktperson i denne saken koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Magnus von Porat Fiane. Han kan nås på telefonnummer 93 20 79 78.