Christina Rooth
Christina Rooth, næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt

Bankene ser nå en voldsom økning av denne type investeringsbedrageri. Kundene får enten beskjed om å selge sine aksjer og heller investere i gull eller valuta, eller så får de beskjed om å kjøpe aksjer nå som de er på bunn.

- Velger man å investere utenom de vanlige kanalene som banker og finansinstitusjoner så er det viktig å være spesielt årvåken og grundig i forundersøkelsene, sier næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt Christina Rooth.

Flere typer svindel

Et av områdene som har vokst mest den siste tiden er phishing (bedragerne fisker etter opplysninger). Dette foregår nå gjennom mange kanaler (SMS, epost, på telefonen eller sosiale medier) og ofte benytter de et korona-inspiret tema. Det kan være alt fra tilbud på vaksine til oversikt over smitte i ditt nærområde. Alle burde tenke gjennom hvilke kilder de benytter og hvor de ferdes på internett.

Vi ser også at situasjonen utnyttes av svindlere som oppgir at de trenger penger for å komme seg ut av land da de sitter koronafast. Disse bedrageriene ligner litt på de såkalte "kjærlighetsbedrageriene" da de spiller på følelsene til de som blir kontaktet.

Det er viktig å være klar over at pengene som investeres eller betales til disse personene ender opp hos kriminelle, som igjen kan benytte disse pengene til å utføre annen kriminalitet.