– Glemmer aldri mitt første avhør
Transkribentene i Øst politidistrikt. Fra venstre: Marianne Steine, Anne Lene Henriksen, Hanne Kari Syversen, Siv Nymo Hognestad, Maria Jentoft og Rahna Ilyas.
FotoPål Marthinsen / Politiet

– Jeg glemmer aldri mitt første avhør.

Du tror kanskje at ordene tilhører en erfaren etterforsker eller politiadvokat. Men det er ikke dem. Ordene er en transkribent sine ord. Eller en dialogskriver som det også heter.

Hva er en transkribent? Det er de som må se og høre barn fortelle om de grusomste historier, om og om igjen, for å skrive ned alt som sies og gjøres i et tilrettelagt avhør.

Vi tok turen til Statens Barnehus i Moss for å snakke med transkribentene i Øst politidistrikt.

Latteren sitter løst når vi blir ønsket velkommen inn i lokalene i Moss.

– Skal dere skrive om oss? Er det noe spennende da? Vi sitter jo bare her og skriver vi da, utbryter de unisont.

– Nettopp. Vi vil vite hvordan dere jobber. Dere sitter her med hodetelefoner dag ut og dag inn. Hvordan påvirker det dere? Får dere noe tilbud om å snakke med noen?

Transkribent i Øst politidistrikt
Det krever stor konsentrasjon å være transkribent: Alt som sies og gjøres i et avhør må noteres ned.
FotoPål Marthinsen / Politiet

Dokumenterer alt, også det som ikke sies

For transkribentene skriver ikke bare ned det som sies i avhørene. De må også skrive ned det som ikke sies, nemlig bevegelser, pauser. Kort sagt alt som skjer under et avhør.

– Det er faktisk slik at barn sitter ikke rolig hele tiden. De kan fort bevege seg rundt i rommet og gå inn i for eksempel et skap. Da må vi skrive ned det. Alt som skjer skal dokumenteres sier Rahna Ilyas, en av de seks transkribentene i Øst politidistrikt.

Et avhør som i utgangspunktet er på en time, kan være et dagsverk når det skal transkriberes for at alt skal komme med. Det er start – stopp – start – stopp hele tiden.

– I norgeshistoriens hittil største nettovergrepssak skrev vi ned mye fra avhørene av de fornærmede.  Det var en hektisk periode over lang tid, forteller Anne Lene Henriksen.

Saken besto av 458 fornærmede og gjerningspersonen ble dømt til 16 års fengsel. Saken var en av to store overgrepssaker som er etterforsket av Øst politidistrikt de siste årene. Til sammen ble det avdekket overgrep mot til sammen 721 barn i alderen 9-16 år i de to sakene.

Viktig jobb med mørkt bakteppe

Transkribentene har en variert og allsidig bakgrunn og erfaring. Alle har de erfaring innen offentlig og privat saksbehandling. Arbeidserfaringen deres viser at mangfoldet er stort. Det skaper igjen et godt arbeidsmiljø.

– Vi ler mye og snakker mye sammen. Du må passe på å ta pause regelmessig og med en fin park ved siden av lokalene, er det fint å gå en kjapp tur der for å renske hodet, forteller de og opplyser at de har tilbud om debrief og om de trenger en samtale med noen, kan de snakke med en psykologspesialist som jobber ved barnehuset i etasjene over.

– Hun har lært oss teknikker for hvordan vi skal få ting ut av hodet. For som med andre som jobber i politiet, kan vi jo ikke ta med oss jobben hjem, opplyser Anne Lene.