Brann- og kriminalsøkshunder søker etter blod, sæd, lik og likdeler, eller brennbare væsker på branntomter. Disse hundene er viktige verktøy for politiet i mange etterforskningssaker når det kommer til å finne og sikre spor eller bevis. Hundene er svært effektive og nøyaktige i jobben de gjør.

Hundene utgjør sammen med hundefører et dyktig team som finner og markerer spor fra åsteder. Hundefører i Kripos, Elin Andersen, forklarer hvordan hundene hjelper politiet.

- Kriminalsøkshunder brukes ofte i drapssaker, voldtektssaker eller alvorlige voldshendelser når vi skal søke etter kroppsvæsker eller lik og likdeler. Brannhunder bruker vi når vi skal søke etter brennbare væsker på en branntomt. Dersom det er brukt brennbare væsker for å fremskynde brannen kan det ligge igjen rester av dette. Dette er viktig for oss å finne for å kunne gjøre analyse på et laboratorium senere.

Valpen Kito står med snuten ned i en boks som inneholder spor av en brennbar væske
Slik ser det ut når Kito skal lære seg å søke etter brannbare væsker. I boksen ligger det et materiale som har spor av en brennbar væske på seg, denne lukten må Kito lære seg å finne frem til.
FotoPolitiet

Begynner tidlig med treningen

Hundene må læres opp til å takle mange forskjellige miljøer før de kan gjennomføre søk. Valpene som blir valgt ut blir hentet når de er rundt 8 uker gamle og treningen starter gjerne med en gang.   Først må de lære seg å være ute blant folk, så må de lære seg å søke, det starter gjerne med en liten ball.

- Når de har lært seg å søke etter ballen så kutter vi ofte ballen opp i mindre biter som vi gjemmer for å gjøre det mer utfordrende for hunden. Etter hvert introduserer vi lukter som er likere det hunden skal søke etter når den er ferdig med treningen. På denne måten øker vi vanskeligheten gradvis, sier hundefører Andersen.

Hundene gjør politiet mer effektive

Brann- og kriminalsøkshunder søker på svært små luktbilder. Politihunder søker ofte etter narkotika eller større gjenstander, det er større luktbilder som er enklere å finne. Sammen med hundeføreren gjør brann- og kriminalsøkshunder det som kalles for finsøk.

-Det er vanskelige spor å finne og hundene er veldig effektive på søkene sine. For eksempel er små blodspor vanskelig å se, men hundene finner slike spor raskt ved hjelp av nesen sin.

-Ofte søker vi på noen få kvadratmeter bare, sammenlignet med andre politihunder som gjerne søker i større områder etter større luktbilder. Det trengs litt ulik kompetanse på det de forskjellige hundene i politiet gjør, poengterer Andersen.

Hørtes dette interessant ut?

Les hvordan du kan bli hundefører på politihøgskolens nettsider