Politibåtene har hatt kontroll langs hele Sørlandskysten i sommer. Fra 1. juni og frem til nå har 79 personer blitt anmeldt for å ha kjørt med promille over 0,8.  

– Det er dystre tall. Promille og fart er ofte hovedgrunnene til alvorlige ulykker, og det er trist å se at så mange båtførere setter seg selv og andre i fare ved å kjøre båt i beruset i tilstand, sier koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Magnus von Porat Fiane.

Det har vært en jevn økning i antall båtførere som er tatt med for høy promille på Sørlandet de siste årene. I 2018 ble 60 båtførere anmeldt for å ha kjørt med en promille over 0,8. Sommeren 2019 ble 64 båtførere tatt med for høy promille, fra påsken 2020 og frem til september samme år ble 75 båtførere anmeldt for å ha kjørt båt med en promille over 0,8.

– Det er en urovekkende utvikling. En forklaring på denne økningen kan selvsagt være at vi i år som i fjor har hatt en sommer med svært mange turister på Sørlandet og mye trafikk på sjøen. Likevel er vi bekymret, sier von Porat Fiane.

Til tross for nok en sommer med økning i antall båtførere anmeldt med for høy promille, har det ikke vært noen alvorlige ulykker på Sørlandet sommeren 2021.

– Vi håper det skyldes godt sjømannskap og ikke tilfeldigheter. Selv om vi opplever at flere og flere har lite eller ingen erfaring fra båtlivet, ser vi at de fleste opptrer forsiktig og tar hensyn til andre sjøfarende, sier Fiane.

I Agder har politibåtene vært stasjonert i Arendal, Kristiansand og Mandal. I tillegg har politiet hatt en båt som har blitt brukt i Setesdal under enkelte kontroller.

Politiet har også gitt 141 personer forlegg for ikke å ha brukt redningsvest, eller for ikke å ha flytemidlene i orden. 95 personer har blitt bøtelagt for fart denne sommeren. Svært få av disse var unge båtførere.

– Dette skyldes nok i stor grad at 10-knopsgrensen for 9,9 hk er fjernet for de yngste. Vi syns det er flott at de yngre kan få erfare hastigheten når båten er i plan. Ungdommen er minst like flinke til å overholde gjeldende fartsgrenser som voksne. Det krever at ungdommen lærer seg mer om sjømannskap, og det er utelukkende positivt, sier Von Porat Fiane.

Media:

Kontaktperson i denne saken er koordinator for sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Magnus von Porat Fiane. Han kan nås på telefonnummer 93 20 79 78.