En falsk nettside som utgr seg for å være skatteetaten.no
En falsk nettside som utgir seg for å være skatteetaten sin side.
FotoKripos

Kripos har den siste uka sett at kriminelle utnytter utsendelsen av skattemeldingen til å drive svindel. Svindelmetoden er godt kjent for politiet fra tidligere saker.

- Kjent modus for politiet

Det starter med at de sender ut en SMS med en lenke til skatteoppgjøret. Lenken tar deg til en falsk nettside som er nær identisk med Skatteetaten sine nettsider.

Forskjellen er at URLen er en annen enn den Skatteetaten bruker. På den falske nettsiden blir man bedt om å oppgi BankID. Så fort man oppgir denne, sitter svindleren med tilgang til bankkontoen din.

- Denne svindelformen er svært profesjonelt utført. Vi ser at ofrene er i alle aldersgrupper og fra alle samfunnslag. Det er ikke lenger slik at eldre og personer med dårlige IKT-kunnskaper som bedras, det er deg og meg, sier Øystein Andreassen ved Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos.

Ikke trykk på lenker i SMSer og e-poster

Denne formen for nettsvindel er svært ressurs- og tidkrevende å etterforske. 

- Nettopp derfor er det så viktig at vi sammen forbygger BankID-svindel, sier Andreassen og fortsetter.
- Det viktigste du må være på vakt for er lenker i SMSer og i e-poster. I tillegg må du sjekke URLen, altså nettstedsadressen, nøye når du skal bruke BankID.

Flere råd om trygg nettbruk.

Sjekk URLen0.jpg

Svindlere som sender ut SMSer med lenke bruker alltid en falsk URL. Det vil si at nettadressen er en annen enn siden de forfalsker. I dette tilfellet har svindlerne brukt skatteetaten.melding.link. Oppdager du en slik falsk URL, så må du ikke oppgi BankID, men lukke nettsiden og tipse politiet.