Politibetjent Thale Parker
Politibetjent Thale Parker ved seksjon for internettrelaterte overgrep ved Kripos.
FotoKripos

Kripos og flere andre lands politimyndigheter har den siste tiden sett en økning av rapporterte tilfeller der gutter ned i 14-årsalderen presses for penger etter å ha delt penisbilder med eller onanert på webkamera for det som framstår som jevnaldrende jenter.

– Guttene blir umiddelbart utsatt for et pengekrav, med trusler om at bildene deles offentlig hvis de ikke betaler. Gjerningspersonen er ofte pågående ved å sende mange meldinger, trolig for å stresse fornærmede ytterligere, sier politibetjent Thale Parker ved seksjon for internettrelaterte overgrep ved Kripos.

Dersom man blir utsatt for denne typen kriminalitet, er vårt råd at man bryter kontakten, og ikke betaler. Snakk med en voksen du stoler på, slik at du ikke står alene i denne situasjonen. Vi ønsker også at denne typen kriminalitet anmeldes

I tillegg råder vi alle til å ha et bevisst forhold til hva man deler, og vurderer å skjule vennelistene sine på sosiale medier. Å ha en lukket profil vil også gjøre det vanskeligere for de kriminelle. Vær varsom hvis noen du ikke kjenner tar kontakt på direktemelding eller vil ha deg over i en privat chat. Det kan være en person med uærlige hensikter.

– Gjerningspersonene sitter ofte i andre land, og fremstår som organiserte kriminelle som har spisset metoder for å lure de fornærmede. Dette handler ikke om at de fornærmede har gjort noe galt eller vært uforsiktig, gjerningspersonene er profesjonelle, sier Parker.

– Politiet ser alvorlig på denne typen kriminalitet, fordi det krenker barn og unges mulighet til å bestemme over egen kropp og seksualitet, og det kan også påvirke den enkeltes psykiske helse. Vi oppfordrer derfor de som er utsatt for dette til å anmelde, slik at politiet kan etterforske sakene, også i samarbeid med andre lands politimyndigheter, sier Parker.

Klikk her for mer informasjon.