.

- Dette er en type svindelsak vi har sett svært mye av i det siste, og det har blitt et alvorlig samfunnsproblem. Svindler som dette foregår ikke på dårlig engelsk, slik som det gjorde før i tiden. Svindlerne fremstår som både veltalende og høflige – og søker å hjelpe offeret med et problem personen skal ha. Men politiet eller andre offentlige eller private instanser vil aldri spørre deg om personlige detaljer slik som BankID-koder eller passord, sier Rune Skjold, seksjonssjef ved finans- og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt.

Gode råd mot svindlere:

  1. Vær skeptisk når noen spør om din personlige informasjon

 Kriminelle finner på alle mulige slags historier for å forsøke å lure deg til å gi fra   deg penger eller personlig informasjon. De kan late som de er fra politiet, skatteetaten, banken din eller noen andre du stoler på for å forsøke å stjele dataene eller pengene dine. Gi aldri fra deg informasjon til noen som kontakter deg uten at du forventer det.

  1. Bruk sterke passord

Passord er nøkkelen til ditt digitale liv. Sørg for at nøkkelen er sterk!

Enkle passord er enkle å gjette. Ikke bruk ord fra ditt privatliv (fotballaget, kjæledyret, navnet på barna dine osv.) og ikke del passordene med noen! Bruk alltid et eget passord for e-post.

  1. Rapporter alle bedrageriforsøk til politiet

Politiet kan ikke stoppe kriminalitet vi ikke har kunnskap om foregår. Selv om du ikke har tapt penger eller data, bør du melde alle forsøk på bedrageri eller datakriminalitet du blir utsatt for til politiet. Alle bidrag til politiets etterforskning hindrer de kriminelle og reduserer skadevirkningene av kriminaliteten. Rapporteringen bidrar også til analyse av trender og lage informasjonskampanjer for å beskytte befolkningen og virksomhetene.

  1. Dersom du er i tvil: Legg på og ring tilbake. 

Ved endring av visningsnummer (spoofing) hvor gjerningspersonene ringer fra et kjent telefonnummer til en bank, eller fra politiets telefonnummer, så virker dette bare i utgående anrop.  Dersom du legger på og ringer tilbake vil du komme til den ekte banken eller til det ekte politiet.