Politibåt i Oslofjorden
Politibåten Marell M12 RIB foran Oslo rådhus.
FotoHaakon Stensrud


- Den nye politibåten er med å styrke den totale beredskapen, slår politioverbetjent Eigil Haugen ved Sjøtjenesten i Oslo politidistrikt fast.

Båten det er snakk om er av typen Marell M12 RIB. En 13 meter lang tjenestebåt utstyrt med to kraftige utenbordsmotorer. Båten har en lukket kabin med plass til ti personer og kan i tillegg til ordinær patruljering og kontrollvirksomhet benyttes til transport, søk og redning. I tillegg har politibåten god rekkevidde og høyt fartspotensial.

Forstørr bilde Terje Løvold og Eigil Haugen ombord på båten.
Terje Løvold og Eigil Haugen ombord på båten.
FotoHaakon Stensrud

Det synes båtfører ved Sjøtjenesten i Oslo politidistrikt, Terje Løvold, er svært positivt:

- Utstyret er halve jobben. Denne nye politibåten er et verktøy som reduserer vår responstid – og det er det som kan gjøre forskjellen når det gjelder, konstaterer han.

Dette er den andre politibåten av denne typen som er levert til politiet. I september ble den første båten levert til Agder politidistrikt, og før båtsesongen er i gang i 2023 skal totalt fem slik båter være levert til politiet. De tre gjenværende båtene skal leveres til Sør-Øst, Sør-Vest og Vest politidistrikt på nyåret. En sjette båt er planlagt levert til Nordland politidistrikt i slutten av juni 2023.

Forstørr bilde Politibåten var pakket inn i plast mens den ble fraktet fra leverandøren til Akershus festning.
Politibåten var pakket inn i plast mens den ble fraktet fra leverandøren til Akershus festning.
FotoHaakon Stensrud

Danner grunnlaget for en fremtidig enhetlig sjøtjeneste i norsk politi

Roar Vagli og Bernt Martin Vestlund i PFT har vært sentrale i jobben med å anskaffe de nye politibåtene. Vagli er fagansvarlig ved transportmidler og Vestlund er anskaffelsesleder på avdeling for anskaffelser og juridisk. Anskaffelsen av de nye politibåtene har pågått i flere år og i tett samarbeid med Politiets sjøtjeneste.

De trekker frem at en stor fordel med de nye politibåtene er at det bidrar til en standardisering av sjøtjenesten over hele landet.

- Man kan sammenligne det med politiets patruljebiler. De er like uansett om man jobber i Kristiansand eller Kirkenes. De ser identiske ut på innsiden og når man åpner bagasjerommet så ligger alt på akkurat det samme stedet. Vi ønsker å oppnå det samme for sjøtjenesten i politiet, forklarer Vagli.

Forstørr bilde Politibåten ble senket forsiktig ned i vannet ved Akershuskaia.
Politibåten ble senket forsiktig ned i vannet ved Akershuskaia.
FotoHaakon Stensrud

Ny politibåt klar for oppdrag i Oslo politidistrikt

Etter flere år med arbeid, forberedelser, innspill og tilbakemeldinger var stemningen til å ta og føle på utenfor Akershus festning mandag morgen når lastebilen med den nye politibåten kom kjørende inn på kaia. Som en tidlig julegave var politibåten pakket inn i plast som raskt ble fjernet før båten ble senket forsiktig ned i vannet.

Forstørr bilde Politibåten Marell M12 RIB er klar for oppdrag i Oslo politidistrikt.
Politibåten Marell M12 RIB er klar for oppdrag i Oslo politidistrikt.
FotoHaakon Stensrud

Endelig kunne Eigil Haugen og Terje Løvold ta den etterlengtede nye politibåten ut på en jomfrutur i Oslofjorden.

- Et meget godt førsteinntrykk og vi ser frem til å lære den å kjenne bedre i tiden fremover, konkluderte Haugen etter turen.