I april 2020 begynte politiet i Øst politidistrikt å jobbe med en bedragerisak. Etterforskningen vokste og det dukket stadig opp flere saker med samme modus: Eldre kvinner som hadde blitt utsatt for ID-tyveri og bedrageri over telefon gjennom at kontoene deres ble tømt.

Anette Mørch Siggerud, en av de to etterforskerne på saken, forklarer at fremgangsmåten i denne saken var at de fornærmede ble oppringt av en som utga seg for å være fra banken, og som sa at et lån var innvilget i de fornærmedes navn. Når usikkerhet oppsto sa bedragerne at de skulle hjelpe til.

– Denne typen av bedragerisaker spiller gjerne på følelser gjennom at bedragerne skaper stress og frykt, og at de kan tilby en enkel løsning for å løse problemet.

Lange telefonsamtaler

Samtlige fornærmede oppga at han som ringte var en høflig, tillitsvekkende og hyggelig person. De fornærmede ble sittende med bedragerne i telefonen over en lengre tid.

– For å kunne stoppe det de fornærmede trodde var et innvilget lån, ble de bedt om å oppgi personnummer og å trykke på kodebrikken sin. På den måten kom bedragerne inn i nettbanken til de fornærmede, og kunne da begynne å føre over penger.

Etter et omfattende etterforskningsarbeid fant politiet sammenhenger mellom flere saker, og i juni 2020 kunne politiet pågripe de som sto bak. Det viste seg at gjerningsmennene hadde svindlet over 80 eldre kvinner med et utbytte på 18 millioner kroner over en periode på åtte måneder.

Dommen blir rettspraksis

De to gjerningsmennene er nå dømt i Høyesterett til henholdsvis 5 år og 6 år og 6 måneders fengsel. Dommen blir rettspraksis for straffeskalaen i denne typen av bedragerisaker.

– Her er det eldre og pensjonister som har mistet sine sparepenger og som har opplevd stor psykisk belastning. Derfor er vi glad for at vi kunne stoppe gjerningsmennene, sier Anette Mørch Siggerud.

Politiet ser også at penger fra denne typen av bedragerier gjerne går til grov, organisert kriminalitet.

– Det var viktig å få stoppet disse gjerningsmennene for å kunne gi opprettelse til ofrene, men det var også viktig for å stoppe finansiering av annen kriminalitet, avslutter Anette Mørch Siggerud.

Ansvarlige etterforskere på saken Anette Mørch Siggerud og Daniel Berge Nilsson avslutter med noen tips for å minske risikoen for å bli utsatt for svindel.

Tips til innbyggerne

  • Ikke oppgi BankID eller andre sensitive personopplysninger over telefon, selv om du får beskjed om at de ringer fra for eksempel banken eller politiet.
  • Det nummeret du får opp på telefonen kan forfalskes. Å sjekke telefonnummeret som har ringt kun via nummeropplysning er derfor ikke godt nok.
  • Spør hva vedkommende heter og hvor de ringer fra. Legg på og ring så direkte til stedet personen sier de ringer fra, og be om å få snakke med vedkommende. Slik vil du få bekreftet at vedkommende jobber der, og at de er den de utgir seg for å være.