To menn i 30-årene ble i går pågrepet i forbindelse med en planlagt aksjon. De er siktet for grovt heleri eller medvirkning til dette. Mennene ble pågrepet på to ulike adresser på Romerike og det er gjort beslag med relevans for saken.  -Hvilke beslag som er foretatt må vi komme tilbake til på et senere tidspunkt i etterforskningen. Det vil gjennomføres avhør og vi vil fortløpende gjøre en vurdering av om mennene skal fremstilles for varetektsfengsling, sier politiadvokat Christine Lundstein.

En mann i 30-årene er allerede varetektsfengslet i forbindelse med tilslaget på Lena i midten av oktober. Han er siktet for grovt heleri og har erkjent forholdene. To andre personer ble også siktet, men ble løslatt etter pågripelse. Mistankegrunnlaget mot disse to er svekket.

Status i etterforskningen

Etterforskningen pågår med full styrke og det er mye informasjon og materiale som skal gjennomgås. Det er blant annet foretatt et omfattende kriminalteknisk arbeid i forbindelse med lageret på Lena og resultatet av disse undersøkelsene er ikke ferdigstilt. Det gjøres også en rekke taktiske etterforskningsskritt, herunder gjennom et internasjonalt samarbeid.

Vi kan knytte 10 stjålne biler til lageret på Lena. Det er i hovedsak biler av merket Toyota, men også en Tesla og en BMW. 7 av disse sto på stedet:

  • BMW stjålet på Lillestrøm januar 2023
  • Toyota Rav4 stjålet på Kløfta juni 2023
  • Toyota Rav4 stjålet på Kløfta juli 2023
  • Toyota LandCruiser stjålet på Kolbu juli 2023
  • Toyota LandCruiser stjålet på Vallset september 2023
  • Toyota LandCruiser stjålet i Valdres oktober 2023
  • Toyota LandCruiser stjålet på Holter oktober 2023

Fellestrekk

Det er per dags dato registrert 27 stjålne Toyota Rav4 og Land Cruisere i 2023. Samtlige kjøretøy er stjålet innenfor et begrenset geografisk område på Østlandet. Det er snakk om nye bilmodeller (2018-2022) og i de fleste tilfellene har eier kontroll over bilnøklene.

Det er kjent at disse modellene er utsatt for det man omtaler som "frontlyshacking". Frontlyshacking gjøres ved å ta seg inn til bilens ledningsnett ved fremre hjulbue, og koble seg på ledningsnettet ved frontlysene og på den måten få kontroll over bilen. Det er kjent at metoden benyttes også på andre modeller. Etterforskningen har avdekket at denne metoden er benyttet på flere av bilene, både de som er funnet på Lena og på minst to kjøretøy som er funnet igjen i løpet av sommeren.

Utenlandsk kriminelt nettverk

Politiet har hatt en hypotese om at disse tyveriene utføres av utenlandske kriminelle nettverk og at bilene blir modifisert for deretter å bli transportert ut av landet. Etterforskningen til nå har styrket denne hypotesen og virksomheten fremstår som profesjonelt organisert.