- Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt flere alvorlige hendelser i Oslo politidistrikt og jeg forstår godt at innbyggerne kan kjenne på bekymring. Vi skal fremover i større grad være åpne om de kriminalitetsutfordringene vi ser og hvilke tiltak politiet setter inn, sier politimester Ida Melbo Øystese.

Etter flere ti-år med nedgang i den anmeldte kriminaliteten, så går det nå feil vei. Oslo politidistrikt er bekymret for den økningen som har vært i ungdomskriminaliteten det siste året. Politiet har god oversikt over ulike kriminelle miljøer og nettverk i vårt distrikt. Situasjonsbildet er imidlertid dynamisk, og kan endres fort.

- Det gjør inntrykk å møte mennesker som ikke tør å oppholde seg i deler av byen. Mitt budskap til kriminelle nettverk som vil etablere seg i Oslo: begår du alvorlig kriminalitet her; må du regne med å bli tatt og straffet, sier Øystese.

Oslo politidistrikt iverksetter en målrettet innsats i prioriterte områder for å bidra til trygghet, og forhindre kriminalitet. Områdene er valgt ut etter en omfattende analyse av hvor i distriktet det blir begått mye utrygghetsskapende kriminalitet. Vi har gjennomført en trygghetsundersøkelse blant innbyggerne i Oslo, Asker og Bærum. Flere enn 30 000 innbyggere har svart på undersøkelsen.

- Det vi nå gjør er å flytte mer av politikraften ut i møte med innbyggerne. Målet er å skape større trygghet i de områdene av Oslo, Asker og Bærum der mange føler seg utrygge, sier Øystese.

I enhet sentrum er de prioriterte områdene: Grønland og Tøyen.

I enhet vest er de prioriterte områdene: Majorstuen, Sandvika og Asker sentrum.

I enhet øst er de prioriterte områdene: Furuset, Mortensrud/Bjørnerud, Veitvet og Bjørndal.

Tiltakene som settes inn i de ulike områdene kan variere. Overordnet handler det om at politiet legger opp til ekstra tilstedeværelse – både med uniformert og sivile patruljer. Politiet skal styrke innsatsen mot kriminelle nettverk og aktører. Og vi skal prioritere etterforskning og oppfølgning av barn og unge som begår kriminalitet og som utsettes for kriminell aktivitet.

- Som politi har vi et særskilt ansvar. Det tar vi på alvor. Vi er på jobb hver dag for å skape mest mulig trygghet hos innbyggerne og mest mulig utrygghet hos de kriminelle, sier Øystese.

Oslo politidistrikt jobber tett og godt med regjeringen og kommunene i både Oslo, Asker og Bærum. Vi har et aktivt samarbeid med andre offentlige instanser og private aktører.

- Samfunnet er avhengig av mange aktører for å snu utviklingen, spesielt knyttet til barne- og ungdomskriminaliteten. Våre prioriterte områder trenger også hjelp fra lokale ildsjeler og hele lokalsamfunnet. Spesielt trygge voksenpersoner, sier Øystese.

Oppdatering 13. mai 2024: I en tidligere versjon av rapporten ble det oppgitt at det var registrert 140 straffesaker i delbydel Grønland. Det riktige tallet er 252. 

Innsats i prioriterte områder Oslo politidistrikt.pdf