Kristina jobber for å gjøre politiet produktorientert
Som produktcoach i Politiets IT-enhet er Kristinas største oppgave å gjøre seg selv overflødig.
I en tradisjonell prosjektmodell er målet å fullføre et prosjekt etter en plan med start, slutt og gitte faser. Resultatet er gjerne et ferdig produkt og prosjektteamet oppløses når leveransen er klar. I produktorientering jobber teamene med kontinuerlig utvikling og forbedring av et produkt. Teamet har ansvar for hele produktets livssyklus, og målet er å levere verdi over tid – uten en start og en slutt. Produktene skal være tilpasset brukernes behov og utviklingen i samfunnet.
– Vi jobber mot å bli et produktorientert politi. Jobben min er å bidra til at teamene våre kan jobbe tverrfaglig, etter smidige prinsipper. Da tar vi hele tiden steg mot målet, forteller Kristina.
Smidige prinsipper handler om å være fleksibel og tilpasningsdyktig for å skape verdi for brukeren raskt og effektivt. I en smidig tilnærming består teamet av folk med ulike kompetanser, som jobber med brukerinnsikt for å utvikle noe. De har små, hyppige leveranser, klarer å tilpasse seg raskt og jobber kontinuerlig med læring og forbedring.
Brukerorientert fremtid
I hverdagen coacher hun ledere og team i produktområdet Fra hendelse til avgjort sak. Her jobber tverrfaglige team med kompetanse innen fagområdene IT, politi, juss, sikkerhet, saksbehandling og produktutvikling. Målet er å rigge politiets teknologi for fremtiden, og frigjøre seg fra gamle systemer.
– For å lykkes, må alle i organisasjonen ha en forståelse for hvorfor vi må bli et produktorientert politi og hvordan vi må jobbe for å komme dit. Alle må gå i samme retning for at vi skal klare å skape verdi for brukerne våre, forklarer hun.
Godt teamarbeid er en kunst
I et godt tverrfaglig team jobber teammedlemmene sammen, og med det samme problemet for å komme frem til en løsning. Ulik kompetanse gjør at de ser problemet fra sitt perspektiv, og sammen kommer teamet frem til retningen de vil gå i.
– Samskaping er kraftfullt, og noe helt annet enn å jobbe ved siden av hverandre parallelt. For meg er det utrolig givende å se når teamene virkelig får det til – sammen. Da får jeg lyst til å bli en del av et team igjen selv, ler hun.
Kristina har jobbet mange år i tverrfaglige produktteam og sett hvor gode resultater team skaper når de jobber godt.
– Målet er å få løsninger ut i produksjon. For å komme dit må teamet drive kontinuerlig utforsking. Det må være rom til å feile og lære. Slik bygger vi verdi raskt.
– Det vet jeg ikke
Kristina er opptatt av å skape noe som tåler det uforutsigbare.
– Det er krevende å endre seg. Det kan gjøre vondt. Men, verden er i endring og det har aldri gått så sakte som det gjør i dag. Det vil gå enda raskere i fremtiden og vi må rigge oss for å tåle endring i raskt tempo, forteller hun.
Å innrømme hva vi ikke kan eller vet er en viktig brikke i endring.
– Å si: "Dette kan jeg ikke" eller "Det vet jeg ikke" kan være vanskelig. Det er likevel veldig viktig for å se hvor det er et behov for mer utforskning eller et kompetanseløft. En viktig del av produktorientering er å lære, avslutter hun.