Trygg Trafikk med kurs om trafikksikkerhet.
Marie L.S. Zangenberg fra Trygg Trafikk presenterer for ledere og ansatte i barnehager. Her fra Ålesund.
FotoPolitiet.

Det fremgår av Rammeplanen for barnehagen at de "... skal bidra til at barna utforsker ulike landskap, blir kjent med institusjoner og steder i nærmiljøet og lærer å orientere seg og ferdes trygt". Kunnskap er en viktig forutsetning for veien mot nullvisjonen. Trygg Trafikk gjennomførte sist uke kurs for barnehager i Kristiansund, Molde og Ålesund som en støtte til dette arbeidet. Politiet fulgte opplegget.

- Det er flott at barnehagene ser til at trafikk kommer inn som en del av HMS-planverket. Det er viktig med gode rutiner. For eksempel gjelder dette for adferd på parkeringsplass ved barnehagen, porter som skal være lukket, bruk av tohjulssykler, sikkerhet på turer til fots, på turer i bil og med offentlig transport, sier Steven M. Blindheim trafikkoordinator for politiet på Sunnmøre.

Politiet ønsker å ha en god dialog med barnehagene lokalt og hjelpe de med rutiner og råd. Det kan gjelde forebyggende tiltak, voksne som ikke sikrer barna i bilen eller foresatte som kanskje kjører i rusa tilstand.

Fortsatt mye feilsikring

- Politiet erfarer at det fortatt er mye å hente. Blant annet registrerer vi fortsatt jevnlig feilsikring av barn og vi møter voksne som har sikret seg selv, men som lar barna sitte usikret, sier Blindheim.

Har du egne barn og/eller kjører andres barn i bil, da må du sette deg godt inn i hvordan barnesetene fungerer og hvordan barn skal være festet på rett måte:

  • Barn sikres bakovervendt så lenge som mulig og minst til de er 4 år. Dette går på anatomi (hodestørrelse, tyngdepunkt, rygg, bryst, hofte og skuldre).

  • Beltet skal aldri bak ryggen eller under armen. Husk å stramme beltene godt. Det finnes ingen egnet måte å sikre barn under ca. to år med bare bilbelte eller hoftebelte!

  • Følg bruksanvisningen og vær sikker på at beltet er riktig montert.

  • Barn under 140 centimeter skal ikke plasseres i et forsete med aktiv airbag.

Bilføreren har ansvar for å sikre barn under 15 år som er i bilen. Dersom politiet stanser en bilfører der barn er usikret, får bilfører et forenkla forelegg på kroner 2250. I tillegg kommer to prikker på førerkortet. Fører med prøveperiode (klasse B) registreres med dobbelt antall prikker.

- Pass på at det ellers også er trygt inne i bilen. Bagasje og kjeledyr må sikres godt. Unngå løse gjenstander. Slike gjenstander kan gjøre stor skade på passasjerer og sjåfør, sier Blindheim.

Aftenposten har tidligere laget en artikkel som viser følgende:

  • En halvliter med brus slynges med en kraft på nesten 50 kilo ved et treff i 50 km/t, og kommer opp i rundt 90 kilo ved en kollisjon i 70 km/t.

  • En lap-top på 5 kilo vil treffe med en kraft på over 1,5 tonn om den slynges fremover i bilen i 90 km/t.

På trafikkontrollene fremover høsten og tidlig vinter vil politiet ha et ekstra øye på sikring av barn i bil.