Norges cyberkrimsenter (NC3) på Kripos har et ansvar for å gjøre deg og din familie tryggere på internett og at du ikke blir utsatt for svindel.

- Vi har eksempler fra Norge og fra utlandet på at kriminelle gjennom telefon og e-post utgir seg for å være helsepersonell. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon, sier Olav Skard Jørgensen, leder av NC3 på Kripos.

I en tid med mye usikkerhet, der mange er sårbare for svindel og bedragerier, jobber Kripos med å skaffe oversikt over hvordan kriminelle forsøker å utnytte epidemien til sin fordel.

Kripos har noen enkle råd som gjør at man kan beskytte seg mot svindlere på nett:

  1. Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og bankkort-detaljer.
  2. Enkelte e-poster kan se ut som det er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbel-sjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.
  3. Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.

I tillegg til svindelforsøk mot eldre, ser vi at næringslivet også er utsatt for svindelforsøk

- Fra Interpol har Kripos fått meldinger om en rekke falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer, sier Skard Jørgensen.

Typisk fremgangsmåte er at de kriminelle bruker navn på reelle aktører på markedet, krever betaling i forkant, men unnlater å sende produktene. Svindlerne annonserer på kjente nettsteder og sosiale medier og ser på overflaten ut som reelle bedrifter.

Ikke gå i fella. Vær ekstra påpasselig nå i disse koronatider

  1. Sjekk om selgeren har annen kontaktinformasjon enn nettsiden sin. Har de telefonnummer, postadresse og finnes firma i for eksempel Brønnøysundregisteret brreg.no?
  2. Sjekk nøye nettsidens adresse eller e-post adressen du har fått tilbud fra.
  3. Bruk Google til å sjekke opp flere detaljer om nettsiden eller "firma".