Mor til politiet: - Dere gir min datter håp om å komme ut av rusen
Sjelden tilbakemelding: Fra venstre: Jonas Benum, Erik Mørkved og Petter Binde Bratberg.
FotoAndreas Hofstad

"Det har betydd alt for NN at du har tatt kontakt med henne, og hun har referert mye fra samtalene dere har hatt", skriver moren i en epost til etterforskningsleder Erik Mørkved i Trøndelag politidistrikt.

– Nå har jeg jobbet i politiet i 40 år, og man kan jo få noen gode tilbakemeldinger. Men langt oftere er det ingen respons eller kritikk. Det vil alle politifolk kjenne seg igjen i. Derfor er det ekstra trivelig med gode tilbakemeldinger. Det styrker troen om at det nytter å gjøre en innsats, sier Mørkved.

Ordene fra politiet festet seg hos datteren

Jenta (som vi har anonymisert) kommer fra en ressurssterk familie, men av ulike grunner havnet hun i et rusbelastet miljø. I dag har jenta kommet seg ut av dette miljøet, er i fast arbeid og har beholdt førerkortet. Moren til jenta mener politiets oppfølging over en lengre periode, sammen med kommunens helsetjeneste, har vært avgjørende.  

"Min datter har også sagt at flere av dere fra politiet, som har vært med på "razzia" i leiligheten eller på andre måter har vært i kontakt med henne når rusen herjet, har bidratt stort til at hun etter hvert skjønte alvoret. Ord som "hvorfor er du er?", "her skal du ikke være", og så videre, har hatt stor betydning. Hun har sagt at både Jonas og Petter sine ord har festet seg, og sikkert fra flere som hun ikke visste navnet på."

Viktig med lokalt politi

Politibetjentene som har vært involvert i saken viser til at de er kjent i lokalsamfunnet. Det bidrar til at de kan følge opp enkeltpersoner godt.

– Mitt inntrykk er at det er viktig å være det lokale politiet, der vi kjenner folk i lokalsamfunnet og virkelig vil hjelpe. Det å være tilstede og tilgjengelig. Å poengtere for dem vi er involvert med at vi ønsker å hjelpe dem, sier politibetjent Petter Binde Bratberg som synes tilbakemeldingen betyr veldig mye.

Politibetjent Jonas Benum forteller at han under en aksjon fant jenta i dårlig forfatning på et soverom, sammen med flere narkomane. Da satt han i halvannen time og snakket med henne.

– Det er viktig å se og høre folk. Det er fort gjort bare å se noen som har brukt narkotika, men det er alltid mer enn dette. Tilbakemeldingen nå var veldig artig og motiverer oss til å fortsette å bry oss, sier Jonas Benum.

Bruk de ekstra minuttene

De tre politifolkene understreker at det er ingen garanti for at det vil fortsette å gå bra med jenta, men at de vil holde et øye åpent og fortsette å være tilgjengelige.

– Vi skal vise at vi ikke har glemt henne og det virker som at hun setter pris på det, sier Erik Mørkved.

Hva tenker du har vært viktig i denne prosessen?

– Å bry seg og vise empati. Da tror jeg man når de fleste ungdommene på et vis. Ikke bare komme med pekefingeren, men kommunisere ordentlig. Da får man kanskje et forhold og ungdommen ønsker å bevise også overfor oss at "dette klarer jeg". Dette er noe alle politiutdannede vil klare, om de ofrer noen ekstra minutter, mener Mørkved.

"Den hjelpen dere har gitt har fungert svært godt for NN. Det er håp selv om det ser svart ut, og vi håper at dere klarer å redde flere unge som har havnet i feil miljø. Tusen, tusen takk Erik, og hils til alle dine gode kolleger som har bidratt til at vår kjære NN har kommet dit hun er i dag" avslutter moren i eposten.