Hva er personopplysninger?

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan bli knyttet til en enkeltperson. Det kan for eksempel være navn, bosted, telefonnummer, e-postadresse eller IP-adresse. Opplysninger om hvordan du bruker politiet.no, er også å regne som personopplysninger, så lenge de kan knyttes til deg som enkeltperson.

Hvem håndterer personopplysningene?

Politidirektoratet har ansvar for å behandle personopplysningene som blir samlet inn når du bruker politiet.no. Personopplysningene skal bli håndtert i tråd med personopplysningsloven.

Basefarm drifter politiet.no og er politiets databehandler.

Politiet og Basefarm har en avtale om databehandling. Avtalen styrer hvilke opplysninger Basefarm har tilgang til, og hvordan de blir behandlet. Det er bare Politidirektoratet, Basefarm og Basefarms underleverandører som har tilgang til opplysningene som blir samlet inn.

Her finner du kontaktinformasjon til Politidirektoratet.   

Hvilke rettigheter har du?

Alle har krav på grunnleggende informasjon om hvordan personopplysninger blir håndtert i en virksomhet, se personopplysningslovens § 18 første ledd (lovdata.no). Les mer i personvernerklæringen til politiet.no. Her finner du mer om innsyn og postjournal.

Politiet.no lenker til andre tjenester, for eksempel timebestilling for pass. Timebestilling for pass har egen personvernerklæring.

Hva slags informasjon samler vi inn?

Opplysninger du selv oppgir

  • når du sender et tips eller en anmeldelse via politiet.no
  • når du legger inn informasjon i et skjema på politiet.no
  • når du gir oss tilbakemeldinger gjennom tjenesten «Fant du det du lette etter?»

Opplysninger om din bruk av politiet.no

  • Vi registrerer hvilken enhet du bruker, for eksempel bærbar pc, nettbrett eller mobil.
  • Vi registrerer din IP-adresse, nettverksoperatør og hvilken nettleser du bruker.
  • Vi registrerer hvilke sider du besøker. Vi bruker verktøyet Google Analytics til å hente inn IP-adressen til enheten din. Vi anonymiserer IP-adressen før den blir lagret av Google. På denne måten kan ikke Google identifisere deg som enkeltbruker.
  • Vi registrerer hva du søker etter. Politiet.no bruker Episerver Find som søkemotor. Når du søker etter informasjon på politiet.no, blir IP-adressen din og det du søker etter, sendt til Episerver Find. Det blir også sendt informasjon om søkeresultatene du klikker på.
  • Vi registrerer hvor du befinner deg. Dette gjør vi ved hjelp av IP-adressen din. Vi kan også lokalisere deg via nettverkssignalet ditt. Det kaller vi geolokasjon. Vi lagrer ikke denne informasjonen. Vi bruker informasjonen bare til å tilpasse nettsidens innhold til deg. Det kan for eksempel være nyheter eller informasjon om et tema. Du kan velge ikke å godta at vi bruker posisjonen din. Da kan det være at innholdet ikke blir like godt tilpasset behovene dine.
  • Vi samler inn informasjon om hvilket politidistrikt og hvilken kommune du ønsker informasjon fra. Informasjonen blir lagret i en informasjonskapsel som igjen blir lagret på enheten din. Dette skjer når du besøker en side hvor innholdet er tilpasset behovene dine. Du kan velge å skru av funksjonen for å lagre informasjonskapsler. Da får du ikke innholdet som er tilpasset politidistriktet ditt.

Hva bruker vi informasjonen til?

Vi lagrer ikke personopplysninger lenger enn nødvendig. Når vi har behandlet opplysningene, sletter vi dem.

Opplysninger om hvordan du bruker tjenestene, deler vi ikke med andre leverandører til andre formål enn drift av politiet.no. Opplysningene blir ikke sporet til deg som enkeltperson.

Her er de viktigste formålene vi bruker opplysningene til:

  1. Vi forbedrer tjenesten vår ved å legge til eller endre innhold som etterspørres, eller fjerne innhold som ikke er relevant.
  2. Vi tilpasser innholdet etter hvor du befinner deg, og hvilket politidistrikt eller kommune du ønsker informasjon fra.

Du samtykker til bruk av informasjonskapsler

Ved å bruke politiet.no samtykker du til at vi lagrer informasjonskapsler lokalt i din nettleser. En informasjonskapsel er en fil som blir lagret på en brukers harddisk. Deretter mottar nettleseren en liten datamengde fra nettsider som brukeren besøker. På engelsk blir informasjonskapsler kalt cookies.

Vi bruker for eksempel informasjonskapsler til å lagre hvilket politidistrikt du bruker informasjon fra. Det gjør det enklere for oss å gi deg informasjon som er tilpasset stedet du befinner deg.

Slik begrenser du lagring av opplysninger om deg

Du kan begrense behandlingen av opplysninger om deg. Politiet.no vil da ikke være like tilpasset behovene dine.

Du kan reservere deg mot at dine besøk blir registrert i Google Analytics. Det gjør du ved å laste ned Google Analytics Opt-out Browser Add-on i nettleseren din. Du kan reservere deg mot å bli sporet i Episerver Find ved å slå på Do Not Track-funksjonen i nettleseren din.

De fleste nettlesere tillater informasjonskapsler automatisk. Du kan selv endre innstillingene slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Innstillingene lar deg vanligvis velge hvilke nettsteder du tillater informasjonskapsler fra. Dette gjelder også andre leverandører (tredjeparter) som er knyttet til nettsidene. Du kan i tillegg be om å bli varslet hver gang en ny informasjonskapsel blir lagret.

Slik sletter du informasjonskapsler i ulike nettlesere   

Måten du sletter informasjonskapsler på, varierer om du bruker mobil, nettbrett eller pc.

Hva skjer når du sender en anmeldelse eller et tips via e-post? 

Når du leverer en anmeldelse eller sender inn et tips til politidistriktene på politiet.no, skjer det via e-post.

Når politiet mottar meldingen, behandler vi opplysningene. Deretter sletter vi e-posten.

Hvilke tjenester bruker politiet.no?

Vi bruker flere verktøy fra andre leverandører (tredjepartsverktøy) for å drifte og tilby tjenester på politiet.no. Informasjonskapslene fra tredjeparter behandles på samme måte som de som genereres av politiet.no.

  • Vi bruker Google Tag Manager og Google Analytics for å samle inn data og analysere hvordan du bruker nettstedet.
  • Episerver Find er søkemotoren vår.
  • Vi bruker Geocoder fra OpenCage for å finne adressen du søker etter. Tjenesten viser også hvilken kommune du befinner deg i, dersom du tillater å dele posisjonen din.
  • Vi bruker Kartverkets karttjenester Søk i adresseregistre og Hurtigsøk på stedsnavn for å finne adressen du søker etter.
  • Vi har koblet Postens register over postnummer sammen med tjenesten Geocoder for å finne det nærmeste stedet for tjenesten du søker etter. Dette kan for eksempel være ditt lokale lensmannskontor eller din nærmeste politistasjon.