Der bilbelte er montert, skal barn lavere enn 150 cm bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært bilbelte.

Barn som er lavere enn 135 cm skal sikres med sikringsutstyr som er tilpasset barnets vekt. Sjåføren har ansvaret for at barn under 15 år er lovlig sikret, og vil få forelegg og prikker i en eventuell kontroll.

En usikret eller feilsikret person kan bli alvorlig skadet selv om farten er lav. Det er derfor viktig alltid å sikre barn og voksne, også på korte turer, for eksempel til barnehage eller skole.

Barnesikringsutstyr

Barnesikringsutstyret er inndelt etter vekt på barnet. Det er svært viktig å følge bruksanvisningen nøye, slik at barnestolen er riktig montert i bilen. Be gjerne om hjelp til montering i butikken der du kjøper utstyret. Hvis man kjøper en brukt barnestol bør den ikke være eldre enn fem år, og man må vite at den ikke har vært utsatt for en kollisjon.

Det anbefales at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig.

nettsidene til Trygg Trafikk finner du mer informasjon om riktig sikring av barn i bil, vektklasser for barnesete, bilbelte, trafikkopplæring, barn og sykling, skolevei, etc.