En ung gutt i mørke klær sitter i en trappeoppgang med en liten pose i hendene.
Kriminelle nettverk oppsøker barn og unge for å bruke dem til å utføre kriminelle oppdrag. Bildet er arrangert.

I flere europeiske land er det en økning i mindreårige som får i oppgave å utføre voldelige handlinger som utpressing, grov vold eller drap. Det samme har vi nå sett eksempler på i Norge. Det er profesjonelle, organiserte kriminelle som står bak rekruttering av barn og unge til kriminelle handlinger.

Når bakmenn i kriminelle nettverk bruker ungdom til å utføre vold eller oppbevare og selge narkotika, så er det mindre sjanse for at de selv blir tatt. 

Rekruttert ungdom blir fanget i en kriminell livsstil. Når de først er rekruttert, er det vanskelig å kommet seg ut. De drar også ofte med seg personer i sine omgivelser inn i den onde spiralen. 

Slik kan du hjelpe

Som forelder/forsatt er du en av de viktigste personene i ditt barn sitt liv. Vis at du er der, uansett hva som skjer. Start en samtale. Still spørsmål og lytt til barnet ditt.

Mange andre voksne er også viktige. Lærere, fritidsledere, fotballtrenere og andre som møter barn og unge kan vise at de bryr seg og er til å stole på.

Det er viktig å prøve å forstå barnets tanker og følelser uten å dømme, slik at barnet tør å fortelle om både gode og vonde opplevelser. Mange barn bruker tid før de tør å fortelle. Vi oppfordrer foreldre og voksne som jobber med barn til å være tålmodige. 

Veien til organisert kriminalitet begynner som regel ikke med vold, men med subtile endringer. Vær oppmerksom hvis barnet/ungdommen:

  • lyver eller virker som det skjuler noe
  • begynner å omgås nye, eldre ungdommer eller voksne
  • har nye klær eller ny mobiltelefon
  • slutter å be om penger eller plutselig har mer penger selv
  • sender eller mottar store beløp (via Vipps eller konto)
  • begynner å bruke to mobiler
  • følger eller kommuniserer med kriminelle på sosiale medier
  • laster ned krypterte chatteapper  
  • får nye holdninger til eller interesser for ting som kan knyttes til alvorlig kriminalitet, slik som våpen eller andre symboler som viser tilhørighet til kriminelle nettverk 

Søk hjelp hvis du oppdager noe som kan tyde på at barnet har kontakt med kriminelle eller er i ferd med å utføre en forbrytelse.

Kommunen tilbyr støtte til familier, selv om tilbudene varierer fra sted til sted. Er du bekymret, så ikke vent med å søke hjelp. Kontakt barnevernet i din kommune. Du kan også snakke med ansatte på barnets skole, og du kan kontakte politiet.

Kriminelle bruker ungdom, slik at de selv slipper å ta straffen

I Norge ser vi en utvikling der mindreårige gutter lokkes med pengebeløp i chattegrupper som gjelder “kjøp og salg” av voldsutøvelse. Den unge gjerningspersonen har gjerne ikke selv en gjengtilknytning og kjenner ikke offeret eller området der volden eller drapet skal utføres. Alvorlig vold, og i verste fall drap, har på denne måten blitt en utleid “lavstatusjobb” der bakmennene gjør lite lite for å hindre at den innleide, unge gjerningspersonen blir pågrepet av politiet.  

Du kan bli lovet penger og fellesskap, men blir i stedet utnyttet og truet til å gjøre akkurat som de vil. Det blir raskt farlig. Når kriminelle vet mer om deg, kan de begynne å true deg eller din familie. 

Snakk med en voksen du stoler på eller kontakt politiet hvis du tror at du har blitt kontaktet av kriminelle eller er på vei til å bli dratt inn i kriminelle miljøer. Ring alltid 112 hvis det er akutt, ellers ringer du 02800. Hvis du vil skrive til oss, så anbefaler vi at du bruker sikker chat

Slik rekrutteres barn og unge inn i kriminalitet

Kriminelle nettverk rekrutterer og utnytter barn og ungdom. Det er kynisk, og det er ulovlig. 

Barn og unge brukes som utøvere i grov organisert kriminalitet fordi de får mildere eller ingen straff på grunn av lav alder. Rekrutteringen skjer ofte i digitale miljøer, som chatter og sosiale medier. Her tar de kriminelle kontakt første gang, for eksempel ved å følge barnet ditt på sosiale medier og sende meldinger. De kriminelle ser etter personer som er villige til å utføre alvorlige forbrytelser, som grov vold og drap, mot betaling.

De kriminelle nettverkene bruker ulike fremgangsmåter for å rekruttere og sosialisere ungdom inn i kriminalitet. Ungdom kan for eksempel settes i gjeld ved å motta penger eller narkotika ment for videresalg, for deretter å måtte “jobbe av seg gjelden” på ulike måter. Andre blir del av nettverk som følge av forhåpninger om raske penger, status og spenning. Sosiale medier og krypterte kommunikasjonsplattformer blir ofte brukt i kontakten med ungdommene.

Kriminelle bruker ulike virkemidler for å ufarliggjøre og glorifisere en kriminell livsstil. Rekruttering og sosialisering inn i kriminelle miljøer øker blant unge som bor i nabolag med høy andel av sårbare unge. Det er særlig ungdommer med lav terskel for å utøve vold som synes å ha mer risiko for å bli rekruttert av kriminelle nettverk.

Spørsmål og svar om rekruttering

Det betyr at kriminelle nettverk aktivt oppsøker barn og unge for å bruke dem i sin virksomhet. De vil ofte at barnet skal utføre kriminelle oppdrag. Dette er oppdrag som i starten kan virke små, men som raskt blir farlige. Det kan være å hente eller levere narkotika og våpen, sende penger via Vipps, true andre, utføre sprengninger eller i verste fall drepe noen. De lokker med penger, oppmerksomhet og fellesskap. Slik lokking kan være vanskelig å stå imot.

Kriminelle ser mange fordeler ved å bruke unge. Politiet har ikke samme mulighet til å kontrollere barn som voksne. De kan ofte ikke straffes for lovbrudd. Unge kan også være lettere å manipulere og utnytte.

Kriminelle er der barna er: på skolen, i sentrum og på sosiale medier. De leter etter barn og unge som allerede begår småkriminalitet med jevnaldrende, eller som bor i områder med lite voksenoppsyn.

På nettet kan de begynne å følge barnet ditt på sosiale medier og sende meldinger. Unge oppsøker også selv chatter der de kan finne voldelige oppdrag.

Kriminelle er til stede i barnas hverdag, både fysisk og digitalt. De lokker med penger, status og fellesskap.

I sosiale medier reklamerer de for den kriminelle livsstilen med dyre klokker, biler og eiendeler, og voldelige videoer for å vise makt. Det kan være fristende for unge som føler ensomme eller utstøtt å tilhøre en gjeng.

Når barn og unge interagerer med dette innholdet, eksponeres de for mer av det på grunn av algoritmer. 

Kriminelle tar kontakt i sosiale medier som TikTok, Instagram og Snapchat. Så flytter de samtalen over til krypterte plattformer som Telegram og Signal. Her publiseres kriminelle oppdrag i chatter. Oppdragene kan være å frakte penger, våpen eller narkotika, skyte noen eller sprenge en bygning. 

Ofte må barn sende personlig informasjon og bilde av legitimasjon. Dette brukes som sikkerhet, og trusler eller utpressing kan følge hvis barnet vil trekke seg. 

I chattene planlegges forbrytelsene: barna får adresser, hvem målet er, hvor de kan hente utstyr, og hvor mye de får betalt. 

Barn og unge kan føle seg presset, engstelige og få psykiske eller fysiske plager. Noen skulker skolen, har vondt i magen eller prøver å skjule det som skjer for å beskytte familien mot å bli involvert. 

Rekruttering skjer hovedsakelig på vanlige plattformer som TikTok, Instagram og Snapchat. Men også krypterte apper som Signal og Telegram, som gjør det mulig å kommunisere anonymt og slette meldinger raskt.

De første kontaktene skjer ofte på TikTok, Instagram og Snapchat, før samtalen flyttes til Telegram eller Signal. Vær oppmerksom hvis barnet plutselig har slike apper – kanskje gjemt på mobilen.

Dette bidrar til å beskytte barn:

  • å gå på skole, med ekstra støtte ved behov
  • aktiv fritid og trygge rutiner
  • tid sammen med trygge voksne
  • voksne som spør og lytter
  • voksne som setter grenser og sier ifra
En ung gutt i mørke klær og hettegenser sitter på huk for seg selv.
Søk hjelp hvis du oppdager noe som kan tyde på at barnet har kontakt med kriminelle. Bildet er arrangert.