– A-krimsenteret og politiet ser alvorlig på slike lovbrudd. Selv om de enkelte summene i hvert enkelt tilfelle ikke er store utgjør det samlet sett et ikke ubetydelig beløp som unndras fellesskapet. Derfor vil vi fortsette å aksjonere mot svart arbeid i Agder, sier politioverbetjent Jan Kåre Eriksen i Agder politidistrikt.

Det var 9. april i år at politiet sin gruppe på A-krimsenteret i Agder gikk til aksjon mot to håndverkere i Tvedestrand. I forkant hadde politiet innhentet bankkontoutskrifter og fattet mistanke om kontantbetaling fra flere private huseiere. 

– I forkant av aksjonen gjorde politiet undersøkelser opp mot flere huseiere bosatt i strekningen Kristiansand til Risør som vi mistenkte at hadde betalt håndverkerne svart, sier Eriksen. 

En håndverker ble pågrepet under aksjonen. Politiet aksjonerte med valutahund og gjennomførte ransaking på en adresse. 

– En håndverker er siktet for skatteunndragelse og har i avhør erkjent at han har mottatt kontantbetaling for arbeid uten å opplyse om dette til Skatteetaten. Politiet har valgt å frafalle saken mot den andre håndverkeren grunnet opplysninger i saken som svekker hans rolle. Flere private huseiere har i avhør erkjent straffeskyld for å ha fått utført håndverkstjenester i hjemmet mot "svart" betaling, sier politiadvokat Sidsel Huse.

I november i fjor aksjonerte politiet og Skatteetaten mot et byggefirma i Arendalsregionen, i en sak som blant annet også gjelder skattesvik.

Denne saken er fortsatt under etterforskning. Vi holder fortsatt på å etterforske saker mot private huseiere som er siktet for medvirkning til skattesvik. Samtidig pågår etterforskningen mot hovedmannen i byggefirmaet for fullt, sier Huse.

Politiadvokaten viser til at økonomisk kriminalitet er skadelig for byggebransjen og bidrar til skatteunndragelse av store summer. 

– Aktører som ønsker å overholde lover og regler, får en konkurranseulempe ved at svarte aktører kan prise seg lavere. Den som betaler kontant eller for eksempel via Vipps til håndverkere for håndverkstjenester skjønner i de fleste tilfeller at pengene går under radaren hos Skatteetaten. Som kunder kan de da fort bli delaktige i straffbare forhold i form av skatteunndragelse. Det folk bør være kjent med er at de da kan komme inn i et ganske strengt strafferegime der selv mindre beløp kan gi fengselsstraff, sier Huse.

Media:

Politiets talsperson i saken er politioverbetjent Jan Kåre Eriksen i Agder politidistrikt og politiadvokat Sidsel Huse. De er fredag 16. mai tilgjengelig for intervju frem til klokken 14.30. Sidsel Huse kan kontaktes på telefon 45267548. Jan Kåre Eriksen kan kontaktes på telefon 95946313.

For øvrige spørsmål, ta kontakt med agder.kommunikasjon@politiet.no.