Svindelforsøk
Mistenker du at noen utgir seg for å være politiet? Er du usikker på om det du har fått er ekte? Kontakt oss for å få hjelp til å finne ut av dette.
Det kommer stadig nye forsøk på svindel via e-post, telefon, SMS, og andre kanaler. Her finner du noen eksempler hvor politiet er benyttet som avsender i forsøk på svindel.
Eksempler på svindel via brev, e-post, SMS, og telefon
Politiets fellestjenester (PFT) advarer mot e-poster som hevder at mottakeren har lastet ned overgrepsmateriale. Dette er et forsøk på svindel. Hvis du har fått et brev som ser ut som dette, eller er svært likt, så kan du bare slette det.
Hvis du har vært uheldig og blitt svindlet, ta kontakt med politiet for hjelp.
Politiet misbrukes som avsender i flere SMS-er. Hensikten med svindelen er å få deg til å klikke deg videre inn og oppgi opplysninger eller BankID. Ikke klikk på lenken.
Typisk svindel er å si at du har fått en stevning, at noe haster, eller at det er noen opplysninger som er feil. Politiet ber aldri om oppdatering av opplysninger via SMS og BankID.
Har du fått en tekstmeldingen som minner om dette?
- Ikke svar på meldingen
- Ikke trykk på lenken
- Ikke aktiver BankID eller oppgi personlige opplysninger
- Slett meldingen
Er du i tvil, kontakt politiet gjennom våre offisielle kanaler for å få hjelp og avklaring på om politiet har kontaktet deg.
Politiet vil minne om å vise generell forsiktighet med å trykke på lenker som du får tilsendt på SMS eller e-post.
Telefonen kommer fra et tilsynelatende norsk telefonnummer som starter på +47. Den som ringer utgir seg for å være fra politiet, og sier kanskje at det er oppdaget mistenkelig aktivitet med ditt pass eller ID-kort, og ber deg om å taste 1 for å gå videre.
Det er svært sannsynlig at dette er et svindelforsøk, ikke svar eller gjør noe, men avslutt samtalen med en gang.
Hvis du er usikker på om politiet ønsker kontakt med deg kontakter du oss via våre offisielle kanaler for hjelp.
Det kommer stadig nye forsøk på svindel. Dersom du har fått et brev som ser ut som dette, eller som er svært likt, så er dette et svindelbrev som du skal slette.
Hvis du har vært uheldig og blitt svindlet, kontakter du politiet for hjelp.
Eksempler på svindelbrev
Det kommer stadig nye forsøk på svindel via e-post, per telefon, SMS osv. Den siste tiden er det mange som har rapportert om at de har fått e-post fra Kripos. Hvis du mottar en slik svindelmail holder det at du sletter mailen. Hvis du har blitt svindlet, ta kontakt med politiet i ditt distrikt.
I e-posten står det at man har lastet ned overgrepsmateriale. Dette er et forsøk på svindel. Disse e-postene er ikke sendt fra Kripos. Hvis du mottar en slik e-post, så kan du bare slette den. Politi og påtale orienterer ikke om straffesaker på denne måten.
Eksempel på falsk brev
Brevet forsøker å fremstå som en politiinnkalling fra Europol og politidirektøren.
Hvis du har fått et brev fra politiet du er usikker på om er ekte, ta kontakt med ditt lokale politi for å få hjelp til å finne ut av dette. Du kan også sende en melding til en av politiets nettpatruljer.