Nye retningslinjer for når media er med politiet på patrulje
1.juli får politiet nye retningslinjer for når media er med politiet på jobb. Bakgrunnen er at politiets praksis ikke har vært i henhold til lovverket.
Politiet må fremover tilrettelegge for at taushetsplikt og personvern bedre ivaretas når media er med på jobb. Media vil derfor oppleve en innstramming av dagens praksis, men politiet skal fremdeles strekke seg langt for å tilrettelegge for at media får være med på patrulje og inn i situasjoner hvor de ikke får tilgang til taushetsbelagt informasjon.
- Politiet kan ikke bryte loven. Derfor er vi nødt til å justere våre rutiner for hva vi kan, og ikke kan ta med media på. Vi kan ikke la behovet for åpenhet overfor media overskygge det ansvaret politiet har for å beskytte skjermingsverdig og taushetbelagt informasjon, eller sårbare personer som politiet er i kontakt med. Politiet har et ansvar overfor disse personene, og det må vi ta på alvor, sier kommunikasjonsdirektør Hilde Skaugrud i Politidirektoratet.
Politiets samarbeid med media
Åpenhet rundt politiets oppgaver bidrar til å bygge og ivareta tilliten til politiet. Det er viktig at media fremdeles har mulighet til å dokumentere hvordan politiet løser sitt samfunnsoppdrag.
- Politiet er avhengig av å ha et godt samarbeid og dialog med media. Det skal vi jobbe for å ivareta også i tiden fremover. Politiet har hatt dialog med Presseforbundet og Redaktørforeningen underveis i arbeidet med de nye retningslinjene, og de har kommet med mange viktige innspill som politiet har forsøkt å ta hensyn til. Politiet skal vise åpenhet overfor media, og vi skal strekke oss langt for å tilrettelegge for at de fremdeles kan være med politiet på patrulje, sier Skaugrud.
Unntak
Selv om hovedregelen fremover er at politiet ikke kan ha med media på patrulje, så kan det gjøres unntak. I disse tilfellene vil politiet utføre en risiko- og sårbarhetsanalyse, og innføre tiltak for å skjerme taushetsbelagt informasjon. Det vil også legges en plan for hvordan oppdrag skal avbrytes dersom risikoen for at media skal bli utsatt for taushetsbelagt informasjon inntreffer.
Medias tilgang på politiets bygg
De siste årene har det vært gjort et betydelig arbeid med objektsikring og sikkerhet generelt i politiet. De nye retningslinjene kommer derfor også med begrensninger i forhold til medias tilgang til ulike deler av politiets bygg.
Noen områder, som blant annet operasjonssentralen, er klassifisert som skjermingsverdige av ulike sikkerhetshensyn. Dette innebærer at kun personer med tjenestemessig behov har tilgang. Fremover vil derfor ikke media ha tilgang til disse rommene.
Last ned retningslinjene her: