Kripos etablerer ny enhet for politifaglig KI-arbeid
Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) ved Kripos er politiets nasjonale kunnskaps- og kompetansesenter innen teknologirelaterte politioppgaver.
Den hurtige utviklingen innen kunstig intelligens (KI) byr på nye muligheter og utfordringer for politiet. For å samkjøre arbeidet med KI har Kripos etablert Avsnitt for kunstig intelligens og anvendt teknologi. Avsnittet er organisert under Seksjon for elektroniske spor ved Nasjonalt cyberkrimsenter og skal være en sentral driver for det politifaglige KI-miljøet i politiet. Dette innebærer både å være en sentral støttespiller for nye og etablerte KI-satsinger i politiet og å bidra til utvikling av nye løsninger. Avsnittet skal i tillegg være Kripos sitt kontaktpunkt for KI og bidragsyter i faglige fora både nasjonalt og internasjonalt.
Kunstig intelligens som politifaglig verktøy
Generativ kunstig intelligens gjør det mulig å produsere innhold som tekst, bilder og video ved et par tastetrykk. Dette byr på mange muligheter innen effektivisering, men kan også misbrukes til å gjennomføre straffbare forhold, som blant annet svindel, seksuell utpressing og deepfakes. For å møte det trusselen og det nye situasjonsbildet har politiet begynt å se på mulighetene for å ta i bruk nye KI-verktøy i kriminalitetsbekjempelse – både innenfor etterforskning, etterretning og forebygging. Det er etablert flere innovative KI-prosjekter som raskt har gitt svært gode resultater.
Kripos vil bidra til å koordinere satsingen på KI i politiet i tett samarbeid med politidistriktene og de andre særorganene.
KI treffer politiet på flere fronter. Ved å ta i bruk KI kan politiet effektivisere behandling og nedbrytning av informasjon. Videre kan KI brukes til å finne sammenhenger på tvers av saker og informasjon politiet har. KI-landskapet er i en stor utvikling. Avsnittet vil ha ansvar for å identifisere disse nye mulighetene og bringe frem nye metoder, ved bruk av KI, som kan gi gevinst for politiet. Politiets bruk av KI skjer innenfor strenge rettslige rammer, og på et område med betydelig rettsutvikling. Eksempelvis vil den kommende KI-forordningen kreve at resultater fra KI-støttet politiarbeid er transparente og er forklarbare.
Et annet aspekt er etterforskning av saker hvor kriminelle har benyttet seg av KI eller maskinlæring til å begå lovbrudd. Kan politiet finne ut hva som er utført av et menneske og hva som er gjort av en maskin? Vil politiet kunne bruke KI til å vite enda bedre hva vi allerede vet? Hvilket datagrunnlag har KI-modellene basert seg på? Vil KI bli en ny gren av datatekniske undersøkelser? Hvordan kan KI brukes i operativ kriminalanalyse og i arbeidet med å kartlegge trusler fra kriminelle nettverk? Dette er spørsmål som avsnitt for kunstig intelligens og anvendt teknologi må forholde seg til, og som vil bidra til at Kripos og politiet er best mulig rustet for fremtiden.
Behov for KI-kompetanse
Avsnitt for kunstig intelligens og anvendt teknologi trenger kompetanse innen flere fagområder for å nå ambisjonene og ser nå etter fagpersoner med nøkkelkompetanser som kan være med å utvikle og arbeide med KI for å løse politifaglige oppgaver. Kripos har mange fagmiljøer innenfor ulike områder, som avsnittet vil være navet for i dette arbeidet.
Ledige stillinger:
- Avsnittsleder - søk på stillingen her (Webcruiter.no)
- Politioverbetjent - søk på stillingen her (Webcruiter.no)
- Data scientist - søk på stillingen her (Webcruiter.no)
- Utvikler - søk på stillingen her (Webcruiter.no)
- Plattformingeniør - søk på stillingen her (Webcruiter.no)
- Jurist: (kommer snart)
Les mer her:
Generativ kunstig intelligens og cyberkriminalitet - Temarapport – Kripos 2023