Feststemte ungdommer som danser.
Følg med på venner på fest, slik at de ikke gjør eller blir utsatt for voldelige handlinger. En kjernekar følger med litt ekstra.
FotoREDINK, Jimmy Linus

Rundt 40 prosent av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest. Ofte kjenner partene hverandre litt fra før og det er som regel alkohol eller annen type rus involvert.

Det er ikke lov å tvinge seg til sex, eller å ha seksuell omgang med noen som har sovnet eller er for full til å motsette seg dette.

Den seksuelle lavalder i Norge er 16 år.

Ulike typer seksuelle overgrep

Seksuell krenkende atferd er å oppføre seg seksuelt uanstending enten på offentlig sted, overfor noen som ikke vil eller overfor noen som er under 16 år. Husk at sosiale medier og nettet er også offentlig sted.

Eksempler:

 • Blotting
 • Å gjøre seksuelle bevegelser mot noen
 • Seksuell ordbruk uten fysisk kontakt både på nett og «face to face»
 • Å kysse noen mot sin vilje
 • Å sende bilder eller film med seksuelt innhold til noen som ikke ønsker det eller er under 16 år

Straffeloven § 298, § 305

En seksuell handling kan være å fysisk berøre en annens pupper eller kjønnsorgan mot deres vilje. Det er ikke lov å gjøre dette med noen som er under 16 år, uansett om han/hun vil eller ikke.

Eksempler:

 • Å ta noen på puppene eller rumpa utenpå eller innenfor klærne
 • Å kline med noen som ikke vil
 • Å ta noen på kjønnsorganet utenpå eller innenfor klærne

Straffeloven § 297, § 304

Seksuell omgang kan være samleie, men også for eksempel å stikke en gjenstand inn i en annens tiss eller rumpe, eller å føre penis inn i noens munn. Det kan også være å fingre, slikke, runke noen.

Det er ikke lov å gjøre dette med noen som er under 16 år, uansett om han/hun vil eller ikke. Man vil som regel ikke bli straffet dersom dette er frivillig, og de som gjør det er omtrent like i alder og utvikling. For eksempel hvis en 16-åring og en 15-åring er kjærester og begge ønsker å ha sex med hverandre.

F.eks. Straffeloven § 299§ 302, §303

Voldtekt er:

 • å ha seksuell omgang ved bruk av tvang, trusler, makt eller vold.
 • å ha seksuell omgang med noen som er bevisstløs, sover og/eller er så full at de ikke er i stand til å vise at de ikke har lyst.
 • å true eller bruke vold for å få noen til å ha seksuell omgang med andre eller med seg selv.

Voldtekt av barn under 14 år

All seksuell omgang og enkelte seksuelle handlinger med barn under 14 år er å anse som voldtekt.

Eksempel:

 • Å ha samleie med et barn under 14 år, uavhengig av om barnet sier at han eller hun vil det eller ikke
 • Å få et barn til å masturbere seg selv, er å anse som voldtekt av barn under 14 år. Dette kan handle om barn har blitt overtalt eller manipulert over internett
 • Å ta på det nakne kjønnsorganet til et barn under 14 år

Straffeloven § 299, § 300 og § 301

 

Voldtekt på internett

Voldtekt skjer også på internett, for eksempel via live cam. I mange tilfeller har barn eller ungdom blitt kjent med noen på nett som overtaler dem til å dele et nakenbilde. Nakenbildet blir brukt til å true barnet eller ungdommen til å ha seksuell omgang eller gjøre enkelte seksuelle handlinger foran webkamera.

Det trues ofte med at bildet vil bli delt med venner og familie hvis han eller hun som blir utsatt for dette ikke gjør det de blir bedt om. I slike tilfeller er det ingen fysisk kontakt mellom den som voldtar og den som blir voldtatt, men det har fortsatt skjedd en voldtekt.

Straffeloven § 291, § 299

Fremstillinger kan være bilder, videoer og tekst som viser seksuelle overgrep av barn eller som viser frem et barn på en seksuell måte. Når det gjelder denne typen seksualisert materiale er barn personer som er, eller ser ut som de er, under 18 år.

Eksempler:

 • Å ta, dele eller ha bilde eller video av noen som blir voldtatt
 • Å ta, dele eller ha bilde eller video av noen som er naken, som har sex eller blir gjort noe seksuelt med
 • Å beholde et nakenbilde eller film av noen som er under 18 år som man har fått tilsendt, uavhengig om man ba om å få det tilsendt eller ikke

Det er ikke lov å ha et nakenbilde av noen under 18 år. Unntak kan være hvis du har et nakenbilde av kjæresten din, som er omtrent like gammel som deg og som synes det er greit at du har bildet. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.

Straffeloven § 310 og § 311

Les mer om: Barn og unges nettbruk